• Att bryta sig in via en dörr är ett vanligt sätt att göra inbrott på. Foto: Lasse Hejdenberg

Linköping drabbat av bostadsinbrott

Sedan årsskiftet är Linköping och kringliggande orter hårt drabbade av, framför allt, villainbrott. Men med enkla medel kan man stoppa dessa menar Thomas Agnevik hos Linköpingspolisen.

Både orter som Tallboda och Vikingstad har varit utsatta för ett flertal bostadsinbrott men dessa har skett även mitt i centrala Linköping och dessutom på dagtid i vissa fall. Men med några enkla åtgärder kan du skydda din bostad och tillhörigheter från att hamna i tjuvaktiga händer.

– För det första så tala med dina grannar om du ska resa bort. Be dem ta in posten och kanske klippa gräset om det är sådana tider, inleder Thomas Agnevik, pressinformatör hos Linköpingspolisen och fortsätter.

Grannar samverkar mot tjuven

– Att samverka med grannar har visat sig mycket effektivt och är på alla sätt väldigt effektiv. Problemet är i sådana bostadsområden där det bor många yrkesverksamma som då inte är hemma på dagtid då många bostadsinbrott sker. Vissa områden är nästintill öde och då är det en enkel sak för tjuven att ta sig in i ett hus. Baksidan brukar vara mest utsatt och då via en altandörr eller ett fönster. Altandörrar är oacceptabelt dåliga och har man ett hus från 1970 eller 80-tal så räcker det med en skruvmejsel för att man sak kunna bryta sig in. Här finns det mycket att vinna på att se till att ha en bra och inbrottssäker altandörr. Tillfället gör tjuven heter det som bekant men tjuven uppträder ibland förklädd till, till exempel, hantverkare eller gatuarbetare i typisk reflexväst och stålhätteskor.

Falska hantverkare

– De kan vistas i olika bostadsområden och till och med att ha falska firmabilar. Mitt råd är att fråga om man stöter på någon man misstänker utger sig för att vara något man inte är. Om man inte tycker att man vågar det så ta en bild där man kan se bilens registreringsnummer och även, om det går, på den personen man sett. Sedan kan man ringa till oss, jag brukar säga att det är bättre att man ringer en gång för mycket till oss än en gång för lite. Har vi tid så kommer en patrull genast, avslutar Thomas Agnevik pressinformatör vid Linköpingspolisen.

Låt bli facebook

Flera väderfulla tips är att inte skriva i sociala medier när man reser bort, att skaffa en timer som tänder och släcker lampor i huset, be grannen att hänga sin tvätt på tomten. Ett larm är ingen patentlösning men visst är det något som ibland stoppar inbrottstjuven.