• Fotbollsarenan har bidragit till uppgraderingen. Foto: Tommy Pettersson

Linköping femte bästa idrottsstaden

Linköping klättrar från nionde till femte plats på rankinglistan över landets främsta idrottskommuner. Det visar den rankinglista som tidningen Sport & Affärer presenterade förra måndagen. – Ett starkt idrotts- och föreningsliv är nödvändigt för en attraktiv stad. Årets satsningar och idrottsföreningarnas framgångar bidrar till att ytterligare förstärka Linköpings ställning som en stark tillväxtkommun, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).

Det är för sjunde året i rad som tidningen Sport & Affärer utser Sveriges trettio främsta idrottskommuner. Ifjol var Solna främst med Stockholm på andra plats och Göteborg på tredje.

– Det är väldigt positivt och visar att det långsiktiga arbetet också leder framåt, säger Johan Lundgren (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Bred verksamhet

Rankningen grundar sig på femton faktorer; bland dem evenemang, arenor, utbildningar med idrottsprofil och kommunalt stöd till bredd- och elitidrott.

I motiveringen kan man bland annat läsa att Linköping ”har en bra och bred elitverksamhet, främst i ishockey, fotboll och innebandy. Breddstödet till ungdomsidrotten ligger under genomsnittet men man har i ett idrottspolitiskt program en tydlig inriktning att stärka breddidrotten, med särskilt fokus på damidrott /.../ Mycket goda utbildnings-möjligheter med världsledande idrottsforskning. Linköping har ett bra företagsklimat, mycket låga ohälsotal och bra friluftsanläggningar för motion.”

Kultur- och fritidschef Karin Semberg ser goda möjligheter för Linköping att klättra ytterligare.

– Vi har många projekt på gång. I år invigde vi vår nya fotbollsarena, Linköping arena. Nu fortsätter planeringen för en ny simhall och 2014 tar vi första spadtaget för en toppmodern ridsportanläggning. Efter succén med sommarens fotbolls-EM fortsätter vi vårt offensiva arbete, något som har brett stöd både bland politiker och tjänstemän, för att locka fler nationella och internationella idrottsevenemang till Linköping, säger hon.