• Goda ostar är en favorit i Linköping. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Ulla Britt Sonestedt har koll på vad stadsbon gillar. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Skinka, lufttorkat kött och en korv. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Linköping gillar lyx

Linköpingsbon vet vad den vill ha, är kunnig men också tacksam för råd. Det berättar Ulla Britt Sonestedt och Klas Blom som jobbar på Lucullus och i delikatessdisken. Kött, ost och då gärna från Italien är det som helst åker i kundvagnen.

Myten om att det är mest på lönehelger som det handlas delikatesser är alltså inte sann, i vart fall om man ska tro Ulla Britt Sonestedt.

– Tapas är väldigt populärt märker man väldigt klart och tydligt när Linköpingsbon kommer hit till oss och vill handla över disk. Det är främst olika Italienska köttprodukter som Bresaola, Parmaskinka och likande som man handlar när man vill ha något lite extra gott, berättar Ulla Britt Sonestedt och ställer sig att skiva upp just en Bresaola som just kommit in. Bresaola är ett lufttorkat stycke nötkött som är mycket uppskattat i Italien och nu även i Linköping tydligen.

Linköping kan sina delikatesser

– Jag upplever att Linköpingsbon i allmänhet är kunnig när det gäller både matlagning och även att de vet vad de vill köpa här i disken. Vi säljer ganska över disk och jag skulle även tro att vi är en av få butiker i innerstan som säljer köttfärs över disk. Kunderna frågar även mycket om närproducerat, ekologiskt eller svenskt kött överhuvudtaget och det är något som slagit igenom hos våra kunder stort de senaste åren, menar Ulla Britt Sonestedt samtidigt som undertecknad låter ögonen vandra över köttdisken för att hamna på en rejäl oxfilé till det facila priset av 400 kronor kilot.

– Just den här biten är vaccumpackad men vi har även den som är hängmörad, berättar Klas Blom som även säger att just nu är det mycket revben och annat som är lite höstlikt som folk köper.

Tacksamma för hjälp

– Linköpingsborna är väldigt tacksamma när vi kommer med tips på vad man kan göra med de olika styckningsdetaljerna. Även när det kommer till den här typen av kött så är det också viktigt för våra kunder att veta vart köttet kommer ifrån.