• Roger Ekström har siktet inställt. Foto: Tommy Pettersson

Linköping kan bli Årets stadskärna

Den 16 mars kommer Svenska stadskärnors jury på besök i Linköping och då kommer ett flertal aktörer i Linköping gå upp på tå för att visa innerstadens kvaliteter för att bli nominerade till "Årets stadskärna 2018. Blir man nominerad så hoppas man på vidare tur i en final som går av stapeln i Västervik den 29 maj.

Det är Föreningen Svenska stadskärnor som årligen delar ut utmärkelsen Årets Stadskärna. Priset går till den kandidat som under de senaste åren gjort störst framsteg i förnyelsen av stadens centrum genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

Samarbete är ledordet

 Fler idéer än någonsin har blivit och håller på att bli till verklighet i vår stadskärna. Linköpings City Samverkan, med Linköpings kommun som samarbetspartner, arbetar tillsammans för att utveckla Linköpings innerstad.

– Här finns energin och viljan att hela tiden utveckla vårt innersta. Linköping City Samverkan är stolta över att vi tillsammans har sett till att fler idéer än någonsin, har blivit eller håller på att bli, till verklighet i Linköpings innerstad, säger Roger Ekström ordförande i Linköping City Samverkan AB.

Byggstenar och strategier

Det finns ett antal viktiga byggstenar för hur stadskärnan ska utvecklas. Exempelvis Utvecklingsplan för Linköpings innerstad, en eventstrategi och Citysamverkans affärsplan, med ansvarsfördelning och tydliga målsättningar för vad stadskärnan ska leverera. Det finns också ett långsiktigt samarbete i form av Linköping City Samverkan, där Linköpings kommun är samarbetspartner.

– Det finns mycket energi och en stor vilja hos näringslivet att göra vår innerstad ännu mer levande. Att utveckla en stad och levande stadskärna är ett lagarbete som pågår varje dag, året om, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och en av kommunens representanter i Linköping City Samverkans styrelse.

Något på hjärtat

Temat för ansökan till Årets stadskärna är att "Linköping har något på hjärtat". Linköpings innersta är hjärtat i vår stad och ett hjärta är också symbolen för "Linköpings innersta", som är City Samverkans varumärke.