• Tre matambassadörmusketörer på Bondens egen marknad.Muharrem Demirok, Louise Alenbrand och Paul Lindvall. Foto: Tommy Pettersson
  • Lars Gunnar Samuelsson och Henrik Samuelsson från Blåklint är ett återkomande inslag på marknaden. Foto: Tommy Pettersson
  • Landshövdingen fick ta emot blommor för sitt lovtal till marknaden. Foto: Tommy Pettersson
  • Lindvall köper lokalproducerad gurka. Foto: Tommy Pettersson

Linköping Matlandshuvudstad 2015?

I lördags var det invigning och premiär för Bondens egen marknad uppe på Borggården. Samtidigt som folk handlade grönsaker, ost och annat gott på marknaden så passade kommunen och Östgötamat på att presentera att man antagit en efterlängtad utmaning.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall och kommunalrådet Muharrem Demirok framförde tillsammans med Louise Alenbrand från nätverket Östgötamat att nu ska Linköping bli Årets Matlandethuvudstad 2015.

Från ord till matbord

Efter en rad olika funderingar och tvekan vågar man nu lämna in en ansökan till Eskil Erlandsson i Stockholm.

Det är Landsbygdsdepartementet med jordbruksministern i spetsen, som för femte året i rad utlyser tävlingen och nu på tisdag eller onsdag har han en ansökan på bordet från Linköping.

Tävlingen är ett sätt att uppmärksamma all den kreativitet som finns kring lokal och regional mat och det arbete som bedrivs runt om i Sverige för att skapa jobb och tillväxt med maten som utgångspunkt.

– Linköping har absolut förutsättningar att bli Matlandethuvudstad. Här sker mycket inom matområdet, både produktion och annat. Se bara på Bondens marknad, som myllrar av färger och dofter.

Mycket av varorna som finns här kommer från Linköping.

Vi har beslutat att kommunen ska handla upp enligt svenska djurskyddsregler, säger kommunalråd Muharrem Demirok och får medhåll från Allians- och kommunalrådskollegan.

– Vi går in i den här tävlingen med siktet på att vinna och vi kommer att skjuta till pengar för det. Mat är ett viktigt näringslivsområde, som har betydelse för tillväxt och sysselsättning, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

Matmässa bara i Norrköping

I ansökan skriver kommunen att det finns mer är 1 600 näringsidkare i Linköping, som i någon form arbetar med livsmedel. Här finns primärproduktion, förädling, lokal produktion, ekologisk produktion och restauration.

Här finns också en politisk vilja att stärka den lokala produktionen och framhålla ekologisk och etiskt producerade mat från små och medelstora lokala företagare. Louise Alenbrand och Östgötamat driver på utvecklingen och har inte enbart Bondemarknaden på sitt Cv utan driver även kulinariska matmässor och 90 restauranger, producenter och grossister ingår i Östgötamat.

– Kriterierna är sådana att man ska skapa tillväxt från de fokusområden som Eskil Erlandsson pekat ut.

Vi jobbar i hela regionen och i Linköping finns det starka kompetenscentra med anknytning till matproduktion, säger, Louise Alenbrand.