• Mickey Finn drivs av Christoffer Rodell och Simon Nyström. Foto: Dag Karlsson

Linköping vann både kemi och företagspris

Berzeliusskolan blev svenska mästare i kemi och Katedralskolan och vann första pris i kategorin bästa hållbara företag på den internationella UF-mässan i Riga.

På Katedralskolan brinner läraren Dag Karlsson, lärare i företagsekonomi och entreprenörskap, för ungt företagande och han startar med att drilla eleverna redan första året han har dem.

Växer i företaget

– Det är verkligen en glädje att se dem växa med och i sitt företag, säger Dag Karlsson som berättar att han alltid, sedan han blev lärare, velat arbeta på Katedralskolan.

– Här går de bästa eleverna och här finns de bästa lärarna. Det tar dock många år att komma in och arbeta här, menar Dag Karlsson vidare och prisar sina elever. Särskilt de i det vinnande företaget Mickey Finn.

Handgjort armband

UF-företaget Mickey Finn UF vann alltså första pris i kategorin bästa hållbara företag på den internationella UF-mässan i Riga. UF-företaget drivs av Christoffer Rodell och Simon Nyström. De tillverkar handgjorda armband med lokalt tillverkade spännen. Spännena är gjorda av fiskekrok och bottenlina från använda fiskenät från Östersjön. Berzeliusskolans gymnasium är svenska mästare i kemi efter att ha vunnit lagtävlingen i Kemiolympiaden, som arrangeras av Svenska Kemistsamfundet. Den nationella kemitävlingen avgjordes individuellt där de bästa resultaten från varje skola räknades samman till en lagtävling.

Stolt rektor

Individuellt lyckades skolan också bra. Maria Kulesch och John Jarlhäll var bland de tretton elever som kvalificerade sig till det avslutande provet. Det är den sista uttagningen till det svenska laget för den internationella Kemiolympiaden som hålls i Tblisi, Georgien i sommar.

– Vi är väldigt stolta över nomineringen svenska mästare i kemi. Det är ett kvitto på hur motiverade våra elever är och på en framgångsrik undervisning i kemi. Det är extra roligt då det är första gången två elever från skolan lyckats kvalificerade sig till slutfinalen samtidigt, säger Mattias Dahlgren, rektor på Berzeliusskolans gymnasium.