• Chuck Berry är alltid snyggt klädda precis som sin förebild. Foto: Chuck Berry Mania

Linköpings Chuck Berry glad över Polarpris

Årets Polarpris gick till gitarristen och låtskrivaren Chuck Berry. Tomas ”Lill-Chucken” Göransson, gitarrlärare och gitarrist i tributebandet Chuck Berry Mania är mycket glad över att hans idol nu fått det erkännande han så väl förtjänar.

Säg ”Johnny B Goode”, ”Rollover Beethoven” och ”Bye Bye Johnny” och varje gitarrist födda efter 1945 får något vått i blicken och minns själva hur de tragglat med de, inte helt lätta gitarriffen, till dessa moderna klassiker. Bakom låtarna finns den numera 87-rocklegenden Chuck Berry som igår fick en miljon kronor och äran över att vara en Polarpristagare. Tomas ”Lill-Chucken” Göransson är lika glad han.

Hyllat ”Chucken” sedan 1981”

– Själv hörde jag ”Johnny B Goode” 1962 och efter det fanns det ingen återvändo, jag skulle bli gitarrist, säger ”Lill-Chucken” och fortsätter att berätta att de haft sitt Chuck Berry Mania sedan 1981 och spelat hans låtar. Tomas är även gitarrlärare och berättar att han ofta lära ut riffet till ”Johnny B Goode”.

– Man måste ha spelat ett tag för att klura ut hur man ska göra för att få till det. Chuck Berry var på sin tid en mycket driven gitarrist men man får heller inte glömma att han även var en lika glimrande textförfattare som speglade sin samtid. Texterna är inte helt lätta att sjunga då de är starkt rytmiska och ganska ordrika, berättar ”Lill – Chucken” som har just ”Johnny B Goode” som sin favoritlåt men under vårt samtal hinner vi även med att nämna låtar som ”Wee Wee Hours”, ”It wasent me” och ”Come on”.

Keith Richards är ett fan

 Tomas berättar även att alla gitarrister under första popvågen på 1960-talet var starkt influerade av Chuck Berry och band som Rolling Stones och Beatles spelade många av hans låtar.