• Kent Fäldt har 20 solariebäddar att hålla koll på. Foto: Julia Kimell
  • Ekholmens solcenter är det senaste nytillskottet. Foto: Julia Kimell

Linköpings egen solkung är en riktig entreprenör

Den tidigare konstapeln förberedde sig för en Turkietresa med att sola solarium. Där någonstans föddes idén om att själv driva solarieverksamhet och ett år senare var den verklighet med ett eget solotek i Linköping.

– Ja det är en ren tillfällighet egentligen. Jag hängde med en tjej som solade och jag började snacka med en kille som ägde ett solotek. En tid senare var vi överens om pris och datum för tillträde men han ångrade sig i sista stund.

När Kent öppnade ett annat solarium istället blev Abisko-solariet till salu i alla fall men då hade han inte råd så det gick till en annan. Men några år senare köpte Kent även det. Efter det har det rullat på. Hösten 2011 köpte han och några kollegor inom solbranschen i andra städer upp Meddo Sverige AB som var franchisegivare.

– Jag tillsattes som vd för kedjan och byggde upp organisationen för 42 anläggningar runt om i landet.

Snabba skiftningar

Kent inser att han lätt kan byta inriktning efter infall och moget övervägande. Han bestämde sig för att bli polis efter att en bekant tyckte att han vore lämplig. Han sökte, kom in, och kom på att det var en bra grej.

– Jag gillar att ställa saker till rätta. Tack vare alla trevliga människor jag varit i kontakt med har jag verkligen trivs under de åren jag varit polis. Visst, som polis är man med om hemska saker, men det bästa sättet att bearbeta sina tankar är tillsammans med andra poliser. De är bättre än en psykolog.

Kent är nöjd med sina val, och har alltid velat driva något och göra affärer. Efter 19 år i yttre tjänst på polisen och framför allt efter 6 år som kriminalinspektör på Ekoroteln kunde han affärsbiten ganska bra.

Genomskådade lurendrejare

– Mitt bästa minne är från när jag var med och satte dit några fakturaskojare som ringde företagare och sålde så kallad Nix-telefoni – ett sätt att slippa bli uppringd av telefonförsäljare. Det hela var bluff och båg men ändå skickade de fakturor, även till de som tackade nej. Gruppen befann sig i Thailand, där de hade sitt callcenter – ett land utan utlämningsavtal. Jag och en jurist funderade på hur vi kunde gripa dem och kom på att vi kunde återkalla passen och tala om det för thailändsk polis. Först då kunde de gripas.

Nu när Kent är sin egen upplever han en helt annan frihet. Han åker runt till sina anläggningar och sköter om dem, pratar med kunder, och ser till att allting fungerar som det ska. Mest trafik är det på anläggningen i city, speciellt på kvällar och helger. Även i somras. Då gick solandet på högvarv trots det varma utevädret.

– Men visst kan jag sakna att ha kolleger, det är ett minus helt klart. Men vi träffas fortfarande några stycken.

Lagom är bäst

Det idealiska är att sola lite var sjunde till var tionde dag, men det menar Kent att han har svårt att ta sig tid till. Men när det blir av är det en kvart som gäller. Han känner ofta av att det fortfarande finns de som är skeptiska till solariesolande.

– På 1980-talet var det oerhört populärt, sedan gick det ner men nu upp igen med nya typer av rör. En fördel med solarier är att man alltid vet vad man får. När man är ute luras man att sola mer än nödvändigt. Det är nyttigt så länge man solar lagom mycket och det är därför det är farligt med solskyddsfaktor – man luras att vara ute mer än man klarar av. Lagom är bäst även här i mellanmjölkens land och det är bränd hud som är det farliga. Upplagringen av D-vitamin tillhör en av de stora fördelarna, och förebygger trötthet och en rad olika sjukdomar.

Gift på taktopp

Sin fru träffade han på jobbet när han fortfarande var polis. Hon satt i anmälningsrummet och Kent började få allt fler ärenden dit.

– Vi gifte oss för fyra år sedan på toppen av Rockefeller Center i New York. Vi ville inte gifta oss i någon kyrka och valde därför en annorlunda plats. Ett år tidigare hade vi varit på samma plats och ville ha vigseln antingen där eller på Brooklyn Bridge. Vi bestämde oss för att varje år på vår bröllopsdag vara utomlands, och hittills har det blivit Italien, Finland, Turkiet och Polen.

Paret har köpt radhus i Tannefors och renoverar det som bäst. De har också en andel i ett område i Gryt som de disponerar och åker till för att få paus i vardagen.

Livet rullar på, och Kent har som mål att inta minst två stadsdelar till med solarier, sedan kan han vara nöjd.