• Tränaren The Thing. Foto: Stefan Hedström
  • Gamla skolans rullskridskor. Foto: Stefan Hedström
  • ”Hårda bud i Mellerud” - full närkontakt. Foto: Stefan Hedström

Linköpings första roller derby-förening

Inte bara sport

Linköpings roller derby-lag har funnits i ett par år och har 23 medlemmar som tränar. Primärt är det enbart kvinnor som utövar sporten.

Klubben heter Go'Rullaz och har siktet inställt på att börja tävla.

Roller derby är en tuff fullkontaktssport som kan liknas vid rugby men på rullskridskor och utan boll. Planen är en oval åkbana med fem spelare i vardera laget. I varje lag finns en poänggörare som kallas jammer, poäng tas när hon har tagit sig förbi motståndarens alla spelare. Alla spelare måste vara kvinnor, dock får tränare och domare vara män.

Mot tävling

– Vi kämpar stenhårt för att kunna börja tävla med klubben, säger tränaren The Thing och fortsätter, då måste man klara vad man kallar för minimum skills, vilket är viktigt, kanske främst för att ingen ska komma till skada.

Förutom falltekniker till hjälp så har spelarna även skydd för att inte komma till skada.

– Jag har tränat tjejerna sedan november 2013 och det är otroligt givande när man har så drivna och motiverade spelare, berättar The Thing.

Så mycket mer

Roller derby är mer än bara en sport, den är även kulturellt och politiskt orienterad. Till exempel är det inte bara kvinnor som får spela, utan alla som definierar sig som kvinnor.

– Å ena sidan är roller derby väldigt fokuserad på laget, å andra sidan ligger det mycket fokus på individen. Alla roller derby-spelare har ett eget alias och olika attribut som kommer med det. Sedan kommer vi att ha workshops där vi kommer att skapa kläder inför tävling. Det är mycket gör-det-själv-anda, säger The Thing.

– Till våren tar vi in nya tjejer, så håll ögonen öppna, avslutar The Thing.