• Ebba Johansson har spelat i tre år och har precis börjat tävla. Foto: Stefan Hedström
  • Far och son. Foto: Stefan Hedström

Linköpings HandikappIdrottsFörening

Få vet att en Linköpingsklubb har tagit hem en mängd medaljer i OS. Linköpings HIF har både bredd och elit bland sina 150 utövare.

LHIF har funnits sedan 1983 och har skördat hem en uppsjö av medaljer, men kanske ännu viktigare, de har stärkt fysik och självförtroende hos Linköpings handikappade.

Idrottsskola

– Jag började engagera mig i handikappidrott när min son föddes med handikapp. Då tog jag med honom på handikappingis och sedan har det fortsatt, berättar ordföranden Leif Karlsson.

– Jag spelade först pingis med ”normala”, men kunde inte riktigt hänga med efter ett tag. Började sedan med handikappingis och har tagit medaljer i Paralympics. Det kändes som en otrolig revansch, fortsätter sonen och tränaren Mattias Karlsson.

Och det är just vad LHIF gör, fångar upp unga. Först har de Minisar 4-7 år, sedan har de idrottskola för barn och ungdom mellan 7-20 år. På Idrottsskolan får de chansen att testa en mängd olika idrotter, men också öka det sociala engagemanget hos dem.

Idrotter

LHIF är en paraplyförening med många idrotter under. Allt från boccia där gravt handikappade kan vara med, där de använder rännor för att få iväg klotet och för att sikta med, till friidrott som är mer rörlig.

– Vi har även sport för synskadade. Till exempel har vi den fysiskt krävande lagsporten goalball. Där spelar man tre mot tre, där det gäller att skjuta en boll som är stor som en basketboll i mål. Det måste vara knäpptyst i lokalen, då det är bjällror i bollen för att de synskadade ska kunna höra och skydda sina mål, säger Leif Karlsson.

Bordtennis

Pingisen har 15-20 utövare där man har både sittande och stående spelare. Sedan finns det grader av handikapp för att det ska bli rättvisa tävlingar. Mattias Karlsson menar att träningen i vissa fall kan ersätta sjukgymnastik och dessutom är roligare.

– Först är det sociala och fysiska, men vi har också väldigt duktiga tävlare, i pingisen har vi dessutom många medaljer från Paralympics. Själv har jag ett brons och ett silver därifrån, berättar Mattias Karlsson.