• Nykomlingen Arvid Carlsson. Foto: Stefan Hedström
  • Tränaren Michael Johansson. Foto: Stefan Hedström
  • En specialgjord sadel för kroppens ädlare delar under långa pass. Foto: Stefan Hedström

Linköpings historiska cykelklubb

CK Hymer är en cykelklubb som till och från har varit aktiv sedan 1924. Faktum är att det är den enda organiserade cykelklubb med tävlingsverksamhet på landsväg som Linköping har haft. De senare åren har klubben även organiserad mountainbiketräning.

Men, namnet är betydligt äldre än så. Först skulle klubben heta CK Heimer som i de nordiska gudasagorna var en human harpspelande kung, men eftersom namnet redan var taget valde Hymer istället. Hymer var en stor, stark och osympatisk jätte som figurerar i kväden ihop med bland annat Tor.

– Jag är nöjd med att det byttes namn, vissa av Hymers karaktärsdrag kan vara bra för en cyklist, ler tränaren Michael Johansson.

Ökat intresse

– Bara de senaste åren kan man se ett ökat intresse i cykel, vilket man kan se i att fler kommer till våra träningar. Just nu är det många tjejer som tränar, berättar Michael Johansson.

Det finns flera träningspass för olika mål, till exempel distansträning och intervallträning, amatör som elit. På måndagar är det grundläggande träning inriktar sig på ungdomar.

Farligt?

– Det verkligen viktigt att kunna grunderna. Man ska kunna cykla i en klunga och ta kurvor rätt. Den 13 april körde vår klubb Östgötaloppet, som gick riktigt bra för oss, där vissa kom upp i 70 kilometer i timman och då gäller det att ha grunderna. Men kan man bara det, så är det ingen fara med cykling.

Ungdomen

Arvid Carlsson är elva år och har tränat i CK Hymer i två veckor, men har tränat hemma i två år.

– Jag tycker det är kul för att man får bättre kondition och man får träffa kompisar. Och självklart för att det går snabbt. Gjorde min första tävling under Östgötaloppet och har redan planer på nya lopp, avslutar Arvid Carlsson.