• Sanna Andersson och Emma Lundqvist med kontoret som scen. Foto: Stefan Hedström

Linköpings nycirkusförening utmanar

Linköpings nycirkusförening är en studentförening som är öppen för alla. Där kan man träna allt från akrobatik till eldkonst.
Nycirkus som begrepp myntades i Frankrike och England i mitten på 70-talet, där ambitionen var att spränga gränserna från den klassiska cirkusskolan. Oftast är det inga djur med och man släpper in teater och dans på ett tydligare sätt. Kända exempel är Cirkus Cirkör och Cirque du Soleil.
Varje söndag mellan 1400 och 1630 samlas en grupp cirkusentusiaster i Björnkärrsskolan för att träna.
Björnkärrsskolan
– Vi har ingen enskild tränare, utan hjälper varandra utifrån de erfarenheter vi har. Vi delar också med oss av redskapen, så att alla ska kunna träna, säger ordföranden sedan förra veckan Emma Lundqvist och fortsätter, varje träning är vi cirka sju personer och allt som allt kanske trettio personer som synts till per termin.
- Vi har ett väldigt jämt antal män och kvinnor, vilket är kul, flikar kassören Sanna Andersson in.
Något för alla
Det finns en hel uppsjö aktiviteter att välja bland hos föreningen.
– Dels finns det parakrobatik, som jag och Sanna tränar mycket, men det finns jonglering, enhjuling, eldkonst med till exempel stav eller poi, men mycket mera, berättar Emma Lundqvist.
– Vi är ju väldigt olika i storlek jag och Sanna, vilket ger både för- och nackdelar. Till exempel blir del en bra effekt när hon som är mindre lyfter mig, menar Lundqvist.
Eldsjälar
Andersson och Lundqvist åker ofta på läger längs med hela Sverige, där de både tränar och uppträder. För bara ett par veckor sedan var de på Eldsjäl i Stehag, Skåne.
- Det var riktigt skoj, med både workshops och uppträdanden, där jag och Sanna kunde utveckla vår parakrobatik, avslutar Emma Lundqvist.