• Björneke anser att man är på rätt väg. Foto: Tommy Pettersson

Linköpings på plats 43 i Lärarförbundets rankning

I årets ranking av Lärarförbundets "Bästa skolkommun hamnar Linköping på plats nummer 43 av totalt 290 kommuner. Den placering var bättre än förra årets då kommunen hamnade på plats 74.

Lärarförbundet jämför och listar årligen kommunerna inom 14 områden och får fram en sammanlagd placering. Lärarförbundets rankning sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Syftet är att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.

Stiger kraftigt i år

Linköping har förbättrat sig mest inom området Lärartäthet där kommunen klättrar med 85 platser. Samtidigt klättrar Linköping 44 platser när det gäller andelen elever som klara godkänt i årskurs 9 justerat för förutsättningar, vilket är ett likvärdighetsindex. Kommunens högsta placering är inom högskolebehörighet, avtalspart och resurser. Samtidigt sjunker andel barn i förskolan.

– Vi bedriver ett långsiktigt arbete att år efter år höja kunskapsresultaten i Linköpings skolor. Lärarförbundets rankning är ett tecken på att vi är på rätt väg, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.