• Morgan Holmström och hans Zonky Fruits. Foto: Dennis Petersson

Linköpings-Posten möter: Morgan Holmström

Han kommer från Malmö, men sedan 2012 är Morgan Holmström stationerad i Linköping. Med sina företag Individual Focus och Amazonkey hjälper han människor att få jobb, samtidigt som han drömmer om att skapa ett socialt projekt som både är hållbart och självförsörjande, och han är minst sagt en bra bit på vägen.

– Mitt engagemang började när jag öppnade ett härbärge för hemlösa i Kristianstad. Då märkte jag att man genom välgörenhet gör sig beroende av problemet. Ju mer akut situationen var desto mer pengar fick jag, men när det började bli bättre slutade folk att engagera sig, så då havererade ekonomin, berättar han och fortsätter:

– Då kände jag: "Hur ska man långsiktigt kunna lösa ett problem om man är beroende av att det är ett stort problem hela tiden?". Så då började jag fundera över möjliga affärsmässiga projekt som är hållbara socialt, och sedan dess har jag drivits allt mer mot det.

Bärprodukter

Som eventarrangör besökte han Amazonas och efter ett halvår som boende i Sydamerika hade han konceptet klart. Med de välkända acaibären som grund startade han upp en verksamhet tillsammans med brasilianska kontakter, tog hjälp av inhemska bärplockare och inledde produktionen, som både är hållbar för regnskogen och dess människor. Nu har den hälsosamma produkten, som har namnet Zonky Fruits, kommit till Sverige.

– Nu är målet att nå en större marknad i Sverige och Europa, så att varumärket blir självfinansierande. Min dröm är att kunna driva sociala projekt på det kapital som mina egna projekt drar in, och på det sättet slippa konkurrera med problem, utan med framgång istället.

Linköpingsbutiker

Bärprodukterna är frusna purér, som funkar bra i exempelvis smoothies, men även på egen hand. De finns att få tag på i flera butiker runt om i Linköping.