• Tim Star har fått kämpa länge för Sveriges Trollerimuseum, som är unikt i sitt slag. Här ryms tusentals trolleriprylar från 1800-talet och fram till idag. Foto: Tina Andersson

Linköpings-Posten möter: Trollkarlen Tim Star

Man skulle lätt kunna påstå att han har haft en magisk karriär. Med en säregen stil gjorde Tim Star succé i USA redan som tonåring och kom att tillhöra skaran av världens främsta trollerimästare.

På Åbymoskolan i Åby sprang en kille runt i skolkorridorerna med byxor som få vågade bära annat än i maskeradsammanhang under det gryende 70-talet. Killen som då hette Tomas Andersson syntes.

– Hör du inte att de skrattar åt dig?, sa folk. Jag tyckte mest det var bra, då visste de ju vem jag var, berättar Tim Star.

Ut i världen

Att gå i pappas plåtslagarspår var det aldrig tal om. Trollerilådan som han fick i nioårspresent lade grunden för ett intresse som under tonåren åter väcktes till liv när han kom i kontakt med Finspångstrollaren Gösta Meyer.

Som ensam 16-årig grabb bland en handfull damer gick han en sykurs för att tillverka sin egen scenkostym – en frack som gick i vinrött. Hans faster hjälpte till att lista artistnamn, som av en slump blev Tim Star.

– Jag skulle vara med i en tävling och arrangören behövde ett namn att presentera mig med. Tomas Andersson gick ju inte, vem är det liksom?

Över Atlanten

Efter mycket tjat från en talangagent packade han sina väskor och åkte över Atlanten för att uppträda på en julfest.

–Jag var så jäkla dålig på engelska, men som europé kom jag undan med det. Det blev succé.

Allt föll på plats för det 19-åriga stjärnskottet. Med sig i bagaget hade han sina hantverkskunskaper och startade snart en egen verksamhet där han tillverkade högklassig trollerirekvisita.

– Las Vegas var aldrig mitt mål. Jag ville resa runt i världen med mitt trolleri och få uppleva saker. Det var en fantastisk tid.

Åter till Sverige

Efter 30 år i USA återvände han till Norrköping med sin amerikanska fru Jannet och deras gemensamma son Trinity.