• Studie- och yrkesvägledaren Petra Axelsson. Foto: Dennis Petersson

Linköpings-Posten möter Petra Axelsson

Bags4youth är ett av alla de EU-projekt som Linköpings kommun deltar i och under förra veckan agerade enheten Jobb- och kunskapstorget värd för en av projektets tematiska konferenser. Vår tidning träffade studie- och yrkesvägledaren Petra Axelsson som tog emot och guidade de utländska gästerna.

– Det är alltid spännande att vidga sina vyer och se sin verksamhet ur ett annat perspektiv, vilket man gör när man presenterar den på det här viset. Genom ett sånt här utbyte blir man också varse om hur olika förutsättningar kommunerna runt om i Europa faktiskt har, både vad det gäller resurser, men även på vilka områden resurserna fördelas, berättar hon.

Nätverka

Bags4youth eller som projektet egentligen heter: "Bringing actions of guidance services for youth employment", har till syfte att skapa ett europeiskt nätverk för utbyte av erfarenheter om hur man kan främja anställbarheten och aktiviteten hos unga människor. Deltar i projektet gör, förutom Linköpings kommun, även finländska Masku, italienska Forli, kroatiska Zagreb och spanska Ciudad Real.

– Tanken är att vi som jobbar med samma målgrupper ska kunna mötas, se varandras verksamheter och få inspiration från goda exempel. För att göra detta anordnas tre tematiska konferenser under projekttiden, och vi här i Linköping är värdar för konferens nummer två.

Vandring

Med totalt 16 europeiska gäster visade Linköpingsvärdarna upp flera olika verksamheter, bland annat Jobb-och kunskapstorget, Ung Puls, Medborgarkontoret och Skäggetorps bibliotek, dessutom anordnades en guidad vandring från Innerstaden till Skäggetorps centrum.

– Med en bra guide kunde vi verkligen se stadens förändring för varje område vi kom till och så landade vi i Skäggetorp som är ett av kommunens prioriterade områden. Det kändes bra att visa upp den verksamhet vi har här i stadsdelen, säger Petra och avslutar:

– Förhoppningen är att det här projektet ska öka kompetensen hos all den personal som arbetar inom den här sektorn.