• Bawan Ismael tycker att det är bra att Islandet är stort. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Förskolechefen Inger Idegren och biträdande förskolechefen Maria Bülow. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Islandet har plats för 160 barn. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Familjen Hilding är nöjda med förskolan. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Liselotte Wennerqvist tycker att Islandet är modernt. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • I ateljén sker mycket skapande. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Linköpings största förskola är invigd

När Islandet, förskolan som har plats för 160 barn, invigdes var det bara glada miner. –Jag och min son Teodor är jättenöjda med Islandet! Det är en väldigt modern förskola, säger Liselotte Wennerqvist.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startade Lejonfastigheter byggandet av förskolan i Lambohov. Med sina 2 000 kvadratmeter är den Linköpings största. Enligt Tanja Mitic, barn- och ungdomsnämnden, har folk varit både positiva och negativa till att Islandet är så stort.

–Egentligen handlar det om hur man organiserar förskolan. Vi tror på det här med stora förskolor, annars hade vi ju inte byggt Islandet.

En fördel med stora förskolor är att om personal är sjuk är det enklare att lösa det eftersom det redan finns mycket personal på plats. Men det är viktigt att det finns både stora och små förskolor, så att föräldrarna kan välja, säger hon.

Mobil förskola

Barn från fyra förskolor har flyttat till Islandet. De åtta avdelningarna är fördelade på två plan. Förutom avdelningarna har förskolan plats för tillagningskök, matsal, ateljéer, allrum samt ett rum för vattenlek. I matsalen finns en höj- och sänkbar station så att barnen själva kan hämta maten.

– Tillagningsköket är en stor fördel, att känna doften av mat är fantastiskt, säger förskolechefen Inger Idegren.

– En annan fördel är hur förskolan är byggd. Många av de förskolor som vi lämnade var inte byggda som förskolor. Nu har vi fått planera en lokal för vårt uppdrag och förskolans verksamhet, tillägger Maria Bülow, biträdande förskolechef.

Islandet har även en mobil förskola till barnen som är fyra och fem år. Busschauffören Kjell kör barnen och pedagogerna till platser utanför förskolan.

”Jättebra att man lagar egen mat”

Magdalena och Niclas Hilding är på invigningen med barnen Vilgot och Otto. De står vid tältet där det bjuds på korv, saft och kaffe.

–Allt har fungerat över förväntan. I början tänkte jag att det var väldigt stort, men personalen jobbar mycket med att dela in barnen i mindre grupper och det syns. Det är alltid lugnt när jag kommer. Jag tycker också att det är jättebra att man lagar egen mat, säger Magdalena Hilding.

Redan kö

–Vi har redan kö, även om vi nyss har öppnat tre förskolor. Behovet av förskoleplatser är jättestort. Vi är inte klara för att vi har byggt Islandet, utan det behövs byggas nya förskolor hela tiden. Jag tycker bara att det är positivt för det visar att stan växer, säger Tanja Mitic.