• Midnight Proppen i Night intar en klassisk rockpose. Foto: Stefan Hedström
  • Anders Landelius sjunger i Dead Soul. Foto: Stefan Hedström
  • Ghost spelar på hemmaplan efter att ha turnerat i hela världen. Foto: Stefan Hedström
  • Papa Eremitus II leder Ghost och sprider sin musik över hela världen. Foto: Stefan Hedström
  • Tre namnlösa spöken från Linköping på scenen. Ghost är numera en internationell akt att räkna med. Foto: Stefan Hedström

Linköpingsband tar över Norden

Det är en smått historisk dag då det premiär på Mejeriet i Lund för tre band från Linköping ger sig ut på stor och gemsam Skandinavienturne. Dragplåster är de numera internationella stjärnorna Ghost men hyllade Dead Soul och pigga hårdrockarna Night skäms inte för sig de heller.

Utsålt. Lapp på luckan. Fullsatt. När de tre banden med rötter och verksamhet i Linköping ger sig ut på gemsam turné är intresset stort. Störst är intresset för de anonyma och maskerade spökena i Ghost. Självklart anförda av den onde påven Papa Eremitus II som på ett självklart sätt dirigerar sina mannar och visar att de numera är ett band av världsklass. Dead Soul, det vill säga bluesmannen Anders ”Slidin Slim” Landelius och elektroartisten Niels Nielsen, har nu vuxit till att vara en septett och då med två trummisar i sättningen som gör att det låter mycket och tungt.

Bästa sångaren

Anders Landelius visar har att han faktiskt är en av landets allra bästa sångare och om Dead Souls musik är mörkare än novembernatten så finns det hopp och frälsning mitt i det svarta. Killarna i Night är unga men hängivna och kan varje pose och varje riff som någonsin gjorts inom hårdrocken. Sådant vinner man alltid poäng på. Men det mesta handlar naturligtvis om Ghost och de namnlösa spökena som infriar alla högt ställda förväntningar som finns på dem samt gör oss Linköpingsbor extra stolta med sin melodibeströdda rockmusik.

Aldrig hänt

Att tre Linköpingsband med stöd av internationella konsertarrangören Live Nation ger sig ut på en så här stor turné har aldrig hänt förut och frågan är väl om eller när det kommer att hända igen. Den sjunde december spelar Ghost, Dead Soul och Night i Norrköping.