• De namnlösa gastarna bjuder på en makalös show. Foto: Shora Ahmadi
  • Ett gitarr spöke tar ton. Foto: Shora Ahmadi
  • Papa Eremitus III är ny i bandet. Foto: Shora Ahmadi

Linköpingsbandet Ghost erövrar världen

Når den breda publiken i USA

Linköpingsbandet Ghost kom just hem från en sex veckor lång turné i USA men vilar inte på hanen utan efter bara ett par dagar så gav de sig ut på vägarna igen. Denna gång i Europa och en 33 spelningar lång turné.

Premiären skedde inför en utsåld Lisebergshall i Göteborg.

Det är Sverigepremiär för Ghost och den föreställning, eller mässa som de uttrycker det, som bygger på senaste plattan Meliora. En platta som är tänkt att ta bandet från att vara ett välrenommerat band i hårdare rockkretsar till att bli allmängods. Ett steg som ett av de namnlösa spökena anser det vara nödvändigt att ta. Hur detta steg ska tas är inte kanske en hemlighet, i vart fall inte i paritet, med medlemmarnas identiteter. Men har du någon gång rört dig i en skivbutik, musikaffär eller på en konsert i Linköping är det högst troligt att du stött på dem.

Den viktiga radion

– Att bli spelad på radio är viktigt. I USA har vi stöd från många stationer och i Sverige spelas ”He is” på radio, både på vanlig radio men även kommersiella stationer. Jag fick just reda på att Riks FM kommer att plocka upp ”He is” vilket är jätteroligt, säger ett av de namnlösa spökena då vi sitter backstage timmar innan det är dags för dem att klä om och bli sina scenpersonligheter.

Att bara bli insläppt in i deras innersta krets är smått unikt. Hit kommer vanligen inte någon press in men såklart att de gör ett undantag för en tidning från hemstaden.

Växtvärk

– Just nu går det väldigt bra för oss och det ger oss lite växtvärk. Vi håller på att etablera oss rejält i USA, vi var nyligen med på ”Late night show med Stephen Colberth” från självaste Ed Sullivan Theatre i New York vilket självklart är väldigt viktigt. När jag flög vidare från New York och till Las Vegas hamnade jag i samspråk med några killar som var 50+ och när vi partade så visade det sig att de sett oss uppträda och att de verkligen gillar det vi gör. Rockpubliken har vi redan men det är den stora breda publiken vi vill åt.

Två av världens bästa band

De båda spelningarna i Sverige är utsålda och konserten från Annexet i Stockholm sänds på P3. Detta om något är ett bevis på att bandet verkligen har etablerat sig som ett stort dragplåster. Nu bär det då ut i Europa på ett korståg fyllt med ljud, ljus, masker och kostymer. Ghost bjuder på en totalföreställning som knockar publiken. Så även förbandet Dead Soul, även det från Östergötland där Niels Nielsen och Anders ”Slidin´Slim” minimerat sättning men samtidigt blivit punkigare och mer fokuserade. Två av de mest intressanta banden i världen just nu kommer från Östergötland. Det är inte illa…