• Jessica Anderssons starka armar har tagit henne genom hinderbanan i Gladiatorerna. Foto: Julia Kimell
  • Styrka och kondition i en vinnande kombination hittar vi i Jessica Andersson. Foto: Julia Kimell

Linköpingsbon Jessica Andersson med i gladiatorerna

Många av oss har väl suttit och skrikit i frustration i tevesoffan: ”Spring då! Men ducka! Varför gör hon inget?”. Nu är det Jessica Anderssons tur att få uppleva hur det egentligen går till på andra sidan - hon är uttagen till Gladiatorerna. Och inspelningen, den har faktiskt redan varit. – Det är verkligen en upplevelse för livet! Jag trodde det skulle vara tillgjort och lite töntigt, men det är på riktigt, och man ges bara en chans, säger hon.

Tanken har funnits i många år men längre än så har hon inte kommit. Förrän i somras, då hon efter att ha blivit påtjatad av en kollega äntligen bestämde sig för att söka.

I slutet av september kom samtalet som fick henne att skrika av glädje ute på gatan utanför jobbet på gymmet Frisk. I största hemlighet välkomnades hon till uttagningarna tillsammans med drygt 140 andra förväntansfulla kvinnor.

– Det blev jobbigt att inte få berätta för kollegorna att jag var en av de utvalda, och jag blev tvungen att hitta på undanflykter när jag skulle iväg och träna.

Mångsidig atlet

Träning har alltid betytt mycket för Jessica och ett vinnande koncept för hennes del är att blanda styrka och kondition. Sedan tre år tillbaka försörjer hon sig på träning. Som gruppledare på gymmet får hon sin dagliga träningsdos. Därtill löper hon och tränar crossfit.

– Både min styrka och kondition var nog avgörande under uttagningarna, och det är också det som avgör vilken gladiator man får möta. Jag körde fullt hela tiden, men om jag inte gjort det hade jag kanske fått lättare motstånd.

Jessica ställdes mot gladiatorn Bullet som är den längsta och kraftfullaste av dem alla. Minst sagt en utmaning för Jessica som är ganska kort.

– Jag försökte tänka att det är skitsamma vem jag får. Och jag är nöjd med min insats. I Gladiatorerna blir det aldrig rättvist, men med nervositet och adrenalin i kroppen är det svårt att acceptera att man bara får en chans. Man vill bara upp igen och göra om skiten.

För att förbereda sig på närkontakterna har Jessica tränat med några budokillar och övat på repklättring och pullups på crossfit-gymmet inför uttagningen. Men minimikravet på 8 chins och 3 kilometers löpning under kvarten klarade hon väl.

– Jag var väl förberedd innan. Jag har sprungit mycket och mina främsta kvalitéer är att jag är snabb och uthållig. Det är helt klart nyttigt att vara med och mäta sig i de olika utmaningarna. Ingen vanlig gymkväll precis!

34-åriga Jessica ställs mot en 19-åring motocrosstjej, så äldst möter yngst den kvällen.

Minns ingenting

En annan utmaning är att titta in i rätt kamera vid rätt tidpunkt, med strålkastare i ansiktet, hög musik och stor publik. Efteråt upplevde hon en mental urladdning utan dess like.

– Vad har jag gjort? Vad har jag sagt?, tänkte jag. Och hur kommer de framställa mig? Kommentatorspåren läggs på i efterhand, och hur det blir ska bli kul att se nästa månad när programmen börjar sändas.

Programmet börjar sändas den 15 mars, och hennes är den 12 april.