• Det är solen och värmen som lockar Linköpingsborna utomlands. Foto: Fernando Vergara/TT

Linköpingsbornas favoritresmål

Gran Canaria, Bangkok och Phuket, hit vill de ressugna Linköpingsborna helst åka. Under den mörka och tråkiga januarimånaden råder det högtryck på resebyrån Ticket i Linköping, och de allra flesta är ute efter solen, sandstranden och havet. – Den stora raketen i år är Amsterdam, säger säljchefen Linda Holmstedt.

Bokningarna i Linköping har ökat med hela 18 procent i jämfört med förra året. Resesuget är på topp och enligt resebolaget Tickets trendspaning inför det nya året uppger 12 procent att de kommer att genomföra fler utlandsresor än tidigare. Det är vädret som är den viktigaste faktorn, efter en lång tid av mörker och kyliga temperaturer är det solen som lockar, och trots att oron ökar runt om i världen fortsätter Linköpingsborna att resa i allt större uträckning.

– Oron i världen får inte svenskarna att sluta resa, men de väljer hellre resmål som de anser som trygga. Det gynnar länder som Spanien och Grekland, medan Turkiet verkar få det tufft även under 2017. På vintern ser vi även att många vill åka till Kanarieöarna eller Thailand, säger Linda Holmstedt, säljchef på Ticket i Linköping.

Årets raket

Flest Linköpingsbokningar så här långt i år har Gran Canaria, som ökar med hela 26 procent, men Amsterdam, Nederländarnas huvudstad, ökar mest av alla resmål med sina 66 procent, vilket kan vara ett resultat av den enkla förbindelsen som finns mellan städerna.

– Den stora raketen i år är Amsterdam. Det är ovanligt många Linköpingsbor som vill åka dit i år, berättar Holmstedt.

 

Hit reser Linköpingsborna under 2017:

1. Gran Canaria

2. Bangkok

3. Phuket

4. Teneriffa

5. Mallorca

6. Amsterdam

7. London

8. Krabi

9. Malaga

10. Los Angeles