• Cirka 30 tjejer är med i grundlaget. Här har de precis avslutat ett träningspass där de spelat mot varandra i mindre grupper. Foto: Julia Kimell
  • Julia Wittenfeldt, Yasmina Torres, Clara Lundh Svahn och Sarah Edlund är fyra av spelarna som trivs tillsammans i laget. Foto: Julia Kimell
  • Lars Göran Bäckwall övervakar träningen och är inte sen med glada tillrop. Foto: Julia Kimell

Linköpingslag drillar framtida stjärnor

I oktober 2012 bestod laget av bara grabbar, men verksamhetschefen Michael Bornehav såg till att klubben utökades allt eftersom. Många av dessa tjejer tränar och spelar med killar. Det är bra, för då tas fördomar om tjejer bort, säger Lars Göran Bäckwall som är ansvarig tränare för flickor 15

Många kämpar för att flick- och damfotboll ska få samma förutsättningar som pojk-och herrlag. Men än finns en lång bit att gå.

– Tjejer kan visst ha fotboll som ett stort intresse. Bara för att man fyller 15 år slutar man inte äta pizza om man älskar det. Samma är det med fotboll: man behöver inte sluta bara för att man träffar en kille eller får andra intressen. Största skillnaden mellan könen är egentligen att flickor inte får möjligheten att träna och utvecklas på samma sätt. Vi erbjuder dem träning fem dagar i veckan och de kan alltid välja vilka och hur många träningar de går på. Matcherna är ett led i utvecklingen där målet är att uppmuntra spelarna att våga göra saker som man tränar på, berättar Bäckwall vidare.

Som en skola

Tanken är att tjejerna precis som i skolan ska ta examen härifrån när de är 17-18 år. Då är förhoppningen att de kommit så pass långt i sin utveckling att de ska vara attraktiva för träning och spel på högre nivå, någon kanske till och med kan konkurrera om en plats i LFC.

– Vi är måna om att se varje spelare och bekräfta när hon gör något bra. Det tror jag bidrar till en glädje i spelet och en bra sammanhållning. Jag hoppas och tror att vi gör ett bra jobb, det ser man i den tid och energi tjejerna lägger ner. Det här är en stor del av deras liv och de har flera av sina bästa kompisar här. Det blir lite som en familj.

Och bra går det i matcherna. När jag träffar laget har de precis återupptagit spel i ÖFF F15 där laget för närvarande är med i toppen och ligger etta.

– Visst är det trevligt att vinna men det är inte det som är fokus. Det viktigaste är hur vi spelat på matchen. Vi uppmanar dem att inte bara spela efter resultat.

Ingen fys

Det finns inget liknande lag i Linköping, men man sneglar både åt Skåne- och Stockholmshållen. Och hemmavid finns det gott om pojklag i samma ålder att möta.

Något som präglar laget i övrigt är att de bara tränar teknik. Så gott som ingen fysik utanför fotbollsplan, och i så fall är den skadeförebyggande. I våras jobbade man med en inhyrd fystränare.

– Det finns de som inte tycker att vår verksamhet är bra, men vi finns till för dem som verkligen älskar fotboll och vill lägga mycket av sin fritid på detta. Vi har ingen begränsning på hur många som får vara med, och all träning är individuellt inriktad och genomförs till 90 procent i mindre träningsgrupper. Givetvis innebär det en stor risk att träna så mycket men under våra två år har det varit väldigt lite skador och dessa skador är av den arten som är svåra att främja sig emot, tvärtom stärks spelarna av denna genomtänkta träning. Andra jämnåriga lag landet över kan ha väldigt mycket matcher som gör spelarna tröttare. En ökad matchbelastning medför förstås skaderisk.

Lagets tränare ställer upp ideellt. För Lars Görans del är ledarrollen en passion.

– Jag har själv begåvats med två flickor. Sedan ungdomen har jag blivit inpräntad med att ”fruntimmer inte spelar boll”, men jag har blivit feminist på senare dar.

Nöjd kvartett

Julia Wittenfeldt, Yasmina Torres, Clara Lundh Svahn och Sarah Edlund är fyra av de tjejer som är med på dagens träning på den solvarma planen.

De har alla spelat fotboll sedan de var riktigt små och var nyligen med och spelade hem hela Oddebollen - en av Sveriges största ungdomscuper på gräs.

– Hela min familj är helt fotbollsgalen, så det var en självklarhet för mig att börja, säger Yasmina Torres.

Kvartetten tittade noga på fotbolls-VM i somras och blev inspirerade. Speciellt av spelare som Cristiano Ronaldo och Neymar. De vill utvecklas och bli bättre, något träningen bidrar till.

– Tränarna säger alltid bra saker, Lars Göran kan ibland vara lite gapig men han är duktig på att säga vad som är bra och vad jag kan förbättra, säger Clara Lundh Svahn nöjt.

Hemligheten till framgångarna tror de ligger i att de är glada och har roligt tillsammans. De fick till och med ett Fair play-pris. Men visst har killarna mer resurser i fotbollsvärlden.

– Det är största skillnaden mellan killar och tjejer, att de får mer uppassning. Vi får inte samma chans att visa vad vi går för.

Något som de hoppas förändras med tiden.