• Gå in och ”gilla” polisen på Facebook. Foto: Jerry Prütz

Linköpingspolisen på Facebook

Sedan ett par veckor finns nu Linköpingspolisen på det sociala mediet Facebook. Intresset från allmänheten har varit stort.

Fredrik Kliman är presstalesman för Linköpingspolisen och han är mycket nöjd med hur Facebooksidan tagits emot från start.

– Här kan vi på ett bra sätt snabbt varna för till exempel de falska hantverkarna som rörde sig i Linköping tidigare i månaden. Sedan kan vi ha en dialog med Linköpingsborna om både stort och smått. Vi svarar även på frågor från allmänheten. Vi är ett tiotal personer som sköter sidan och det är både vi som är pressansvariga och vanliga poliser. Folk ställer förvånansvärt bra frågor och dialogen är både trevlig och korrekt vilket vi tycker är bra. Vi har bara fått ta bort ett fåtal inlägg och kanske blockerat någon från att göra vidare.

Råd och dåd

På Facebooksidan kommer de exempelvis ge råd och tips om hur du skyddar dig mot olika brott. Men här kommer också polisens dagliga arbete att beskrivas, både stort som smått. Facebook är också ett sätt för polisen att öka dialogen med allmänheten och komma närmare dem som bor i Linköping.

– Facebook är ett av de vanligaste sätten för ungdomar och vuxna att kommunicera genom idag. Därför är det en självklarhet att polisen ska finnas i det forumet, säger Fredrik Kliman.

Poliser skriver

Främst är det poliser i yttre tjänst inom polisområde Linköping som deltar i arbetet med att publicera inlägg, svara på frågor och föra dialog med Linköpingsborna. Men även ungdomspolis och presstalesmän deltar i arbetet.

– Vi kan använda oss av sidan då vi snabbt behöver nå en stor del av Llinköpingsborna för att få in tips eller få hjälp. Det kan till exempel handla om stora händelser, såsom försvunna personer eller godsspaning. Ett inlägg vi publicerade häromdagen har delats mer än 5 000 gånger, vilket innebär att räckvidden är många gånger fler, säger Fredrik Kliman.