• Här övar Linköpings Skytteförening på att bli bäst i världen. Foto: Gustav Skogens Båld
  • Thomas Svensson, Jonas Sjöberg och George Ekström ska försvara våra blågula färger ”down under” Foto: Peter Siegel

Linköpingsskyttar till Australien

Linköpings Skytteförening dominerar landslaget när det drar ihop sig till VM i precisionsskytte i Australien mellan den 2 och 7 november.

George Ekström är en av tre linköpingsskyttar som ska försvara de två guldmedaljer man plockade hem på hemmaplan och i VM 2011. Hans två lagkamrater heter Jonas Sjöberg och Thomas Svensson och kommer följaktligen från samma stad och förening.

– Visst är det roligt att vi är tre skyttar från Linköping och särskilt med tanke på att laget bara består av fyra skyttar, säger George Ekström då vi pratas vid någon tid efter att det blev klart med vilka laget kom att bestå av.

Lätt att missa

- Nationstävlingen är en lagtävling med två skyttar per nation och vi tävlar i två grenar; revolver och pistol. Samtliga nationer skjuter samtidigt, först den ena skytten och sedan den andra. Under tävlingen rapporteras resultat kontinuerligt så lagen har koll hur de ligger till. Det är en tävlingsform som gynnar de som har nerverna under kontroll - resultaten är vanligtvis lägre än när motsvarande moment ingår i den individuella tävlingen och ibland görs det rätt stora misstag.

– Thomas och jag har skjutit mycket förr och har en bra grund i det men självklart tränar vi ganska mycket. För mig blir det nog tre till fyra gånger per vecka beroende på hur det står till med annat i min vardag. Vid varje träning så skjuter jag nog kanske mellan 150 och 300 skott men det beror på lite vad det är man tränar för något, berättar George Ekström vidare. PPC- skytte kan närmast beskrivas som precisionsskytte med några olika klasser eller discipliner. Man skjuter dessutom både med revolver och pistol samt på olika avstånd.

Tävlar tillsammans och var för sig

Utöver nationstävlingen kommer vi att tävla indivuduellt i ett antal grenar och där har Thomas Svensson ett guld att försvara i klassen Stock Semi Auto.

– Det är egentligen ingen skillnad på att skjuta med en pistol eller en revolver men vi skjuter snabbare serier med revolvern. Sedan ligger utmaningen i att man skjuter från olika avstånd vid de olika banorna. Det kortaste avståndet är sju yards och det längsta femtio. Revolvrarna är 38 kalibers och pistolerna är 99 millimeters och samtliga är ganska extrema tävlingsvapen som då är specialgjorda, förklarar George Ekström ytterligare. När det gäller den här typen av skytte så är Sverige en stor nation, sedan är det just värdlandet Australien som ligger i framkant och sedan Tyskland.

Bortaplan

– Vi åker nog ner till Perth i Australien några dagar tidigare för att kunna förbereda oss. Vid förra VM hade vi fördelen av att vara på hemmaplan. Denna gång är det australiensarnas tur, avslutar George Ekström och Linköpings-Posten önskar dem lycka till och hoppas på att de plockar med sig än fler guldmedaljer hem till Linköping och Sverige.

Fotnot: En yard är 0.91 meter.