• Linköpingsskytten Marcus Madsen, ursprungligen från Malmö, är uttagen till det stundande EM-mästerskapet i Slovenien. Foto: Dennis Petersson
  • Att nå Tokyo år 2020 är ett stort mål för skytten. Foto: Dennis Petersson
  • Det blir många timmar vid skjutbanan, vilket också krävs om Marcus Madsen ska bli bäst i världen. Foto: Dennis Petersson
  • Många skott avfyras på en vanlig träningskväll. Foto: Dennis Petersson

Linköpingsskytten uttagen till EM

"Jag ska bli bäst i världen"

Han är 22 år, innehar det svenska rekordet och har redan hunnit med att tävla i två seniormästerskap. Linköpingsskytten Marcus Madsen, ursprungligen från Malmö, spås en ljus framtid och ambitionerna är tydliga, att bli bäst i världen. Nu laddar han inför det stundande EM-mästerskapet, innan vägen mot OS i Tokyo år 2020 börjar på allvar. – Det är mitt stora mål, berättar han.

Det är knäpptyst, nästan harmoniskt, innan det första skottet ljuder från skyttehallen. Här känner sig Marcus Madsen som hemma, och har så gjort de senaste tre åren. Med universitetet bara några kilometer från Linköpings Skytteförenings anläggning var förutsättningarna optimala, här skulle han utvecklas, ta nästa steg i karriären och nå sina mål.

– Man kan ju inte leva på skyttet precis, det är väldigt svårt, så det bästa för oss svenska skyttar är att studera och träna samtidigt. Genom att reglera studiehastigheten får man mycket tid över till att utvecklas, och det bästa läget för detta fanns i Linköping, med en otroligt fin bana på köpet, säger supertalangen.

Sportlovet

De första tiopoängarna sköts i Malmö och Limhamns Skytteförening, men inte förrän han var tio år gammal, trots att hans far alltid intresserat sig av skytte. Det var en sportlovsaktivitet som till sist fångade Marcus uppmärksamhet till 100 procent, sedan var han fast och fullt motiverad att en dag bli bäst.

– Min pappa var alltid mycket vid skjutbanan, men han ville inte att jag också skulle börja bara för att han gjorde det. När jag provade på att skjuta i Limhamn var det jättekul direkt och efter en massa tjat fick jag till slut satsa. Sedan gick till väldigt bra per omgående, så jag hade väl talang för det, berättar Madsen.

Tredje gången gillt

Han har en hel drös av mästerskapserfarenheter i bagaget, mestadels som junior, men ända sedan han fyllde 20 år har han kvalificerat sig till luftvapens-EM. I början av mars är det dags igen, tredje gången gillt, när det svenska landslaget reser till Maribor i Slovenien, då Marcus ställs mot de bästa skyttarna i Europa.

– Målet är alltid att åka dit och skjuta så bra som möjligt. Man kan givetvis säga att ambitionen är att vinna, men om de andra presterar på topp är det oerhört tufft. Förhoppningen är att resultatet ska räcka till final, och vid en bra match når jag dit, säger Madsen.

Det svenska rekordet

Linköpingsskytten vet vad han kan, han innehar nämligen det svenska rekordet på 627 poäng som är 10.45/skott. Framöver väntar flera viktiga tävlingar, bland annat VM 2018, men det största målet är att nå OS-mästerskapet i Tokyo om tre år, och förutsättningarna har han.

– Jag ska bli bäst i världen, det är mitt stora mål, det har jag sagt ända sedan jag började. Det är givetvis väldigt svårt, många har bra förutsättningar, men har jag möjlighet att träna mycket med duktiga tränare under en lång period så finns chansen, avslutar han.