• Tony Smith är glad över att kunna erbjuda världens första Svanenmärkta diesel på hans station i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • Preems stationer i Linköping är två av ett 100-tal platser där den nyutvecklade dieseln finns att få tag på. Foto: Dennis Petersson

Linköpingsstationen har världens första Svanenmärkta diesel

Hälften av innehållet är förnyelsebart och HVO har blandats in i produkten. Det är två anledningar till att det svenska drivmedelsbolaget Preems diesel är den första i världen att få en Svanenmärkning. På stationen i Kallerstad forsar det nya drivmedlet ut ur pumparna, något ägaren Tony Smith är glad över. – Det är ju den bästa produkten just nu, säger han.

Världens första Svanenmärkta diesel finns på ett 100-tal stationer runt om i Sverige, däribland på Preems stationer i Linköping. Ända sedan starten 1996 har det svenska bolaget Preem jobbat för ett hållbart samhället genom att utveckla, vad de själva kallar, Preem Evolution Diesel. Med ett förnyelsebart innehåll, baserat på tallolja, en restprodukt från den svenska skogsindustrin, har miljöpåverkan reducerats. Nu har produkten, som första diesel någonsin, fått en Svanenmärkning.

– Kravet som Svanen har är bland många punkter att drivmedlet inte ska innehålla palmolja och PFAD, och att 50 procent ska vara förnyelsebart. För att nå dit har Preem blandat i HVO, hydrerad vegetabilisk olja, och ligger tack vare det i framkant av utvecklingen, men målet från Preems sida är ju att hela tiden bli bättre och bättre, berättar stationsägaren och franchisetagaren Tony Smith.

Välkänd logga

Vid Preem-stationen i Kallerstad är pumparna fyllda av det nyutvecklade drivmedlet. Med den kända loggan i grönt och vitt visar miljömärkningen att dieseln ger en mindre negativ klimatpåverkan och att de fossila koldioxidutsläppen är låga.

– Rent miljömässigt är ju bränslet en bov i hela samhället, men det här är ju den bästa produkten som finns just nu, så det känns kul att kunna erbjuda den. Tyvärr är väl gemene man inte upplysta om vad en Svanenmärkning egentligen innebär, så det blir mycket jobb med att informera framöver, avslutar Smith.