• "Det ska kännas som att man befinner sig mitt inne i en malström", säger Elin Julin. Här är en bild inifrån den unika konstnärssviten.
  • Linköpingstjejen Elin Julin och kollegan Ida Mangsbo är tillsammans ett av de team som fått äran att utforma årets upplaga av ishotellet i Jukkasjärvi.
  • Årets resa till de norra delarna av Sverige var den sjunde i ordningen för landskapsarkitekten, och fler hoppas hon att det blir.

Linköpingstjej på iskallt uppdrag

Hon har gjort det förut, och hon gör det igen. Linköpingstjejen Elin Julin, landskapsarkitekt på Sweco, är en av de konstnärer som har fått äran att utforma årets upplaga av ishotellet i Jukkasjärvi. Tillsammans med kollegan och kompisen Ida Mangsbo har de skapat sviten "Into the Maelstrom", en design inspirerad av den mytologiska bilden av en stark strömvirvel. – Det är så otroligt kreativt och roligt att vara här, säger den glada isskulptören.

Den mörka polarnatten har omfamnat de nordligaste delarna av Sverige, solen tar sig aldrig över horisonten och himlen skiftar i alla möjliga färger. Minusgraderna är ihållande, och snön ligger tät över det vackra landskapet. Mitt i detta landskap ligger Jukkasjärvi, och där lyser minst sagt flitens lampa då arbetet med årets upplaga av det världsberömda ishotellet är inne på sluttampen. När vår tidning kontaktar Linköpingstjejen Elin Julin är det bara några dagar kvar till den stora invigningen, som ägde rum den 16 decemer, och tillsammans med kollegan Ida Mangsbo har hon endast de sista detaljerna kvar på sitt bidrag till den välbesökta turistattraktionen i norr.

– Arbetet har flutit på väldigt bra för oss och imorgon kväll ska vi vara helt klara, och det känns det som att vi kommer att vara. Det är extra kul nu på slutet då allting börjar komma samman och vi kan jobba på de sista detaljerna för att få alla ytor släta och fina, säger konstnären Elin Julin, som till vardags jobbar som landskapsarkitekt på Sweco i Linköping.

Strömvirvlar

Det är sjunde gången i ordningen som hon reser till Jukkasjärvi för att tillsammans med konstnärer från hela världen skapa det unika hotellet, den här gången för att designa konstnärssviten "Into the Maelstrom". Elin Julin och Ida Mangsbo tog fram den intressanta idén, skickade in den och antogs för uppdraget, i två veckor befann de sig sedan i Jukkasjärvi för att göra verklighet av den avancerade tanken.

– Grundidén med vår svit är att det ska kännas som att man befinner sig mitt inne i en malström. Vi har jobbat med väggar i snö och is som varierar i höjd och börjar i rummets ytterkant för att sedan leta sig inåt, så sängen ligger mitt i rummet, eller mitt i strömvirveln kan man säga, säger Elin Julin och fortsätter:

– Det finns ju en mytologi kring de här strömvirvlarna, framförallt om den utanför Lofoten. Den finns med i sjökartor och det finns historier om att man kan sugas ner till jordens mitt om man fastnar i den, så vi tyckte det var en intressant sak att spela på.

Kontrastrik utmaning

Efter sin uppväxt i Södertälje flyttade hon till Uppsala för att studera, för åtta år sedan kom hon till Linköping där hon år 2012 blev anställd av konsultföretaget Sweco. Att ta sig an ishotellet i Jukkasjärvi är en kontrastrik utmaning för landskapsarkitekten.

– Just nu jobbar jag mest med arbetet kring Ostlänken, så det är en stor kontrast att få komma iväg på ett sånt här uppdrag. Det är så otroligt kreativt och roligt att få vara här, och dessutom få förverkliga och testa sina idéer under en så kort tidsperiod, avslutar Linköpingstjejen Elin Julin.