• Barndomsvännerna Louise Nilsson och Elin Bergner från Vikingstad intog Passagen med sin välgörenhetsutställning Joy. Foto: Dennis Petersson
  • Vad är lycka? En fråga som arrangörerna grottat ner sig i. Foto: Dennis Petersson
  • När det gäller de allra viktigaste hjärtefrågorna är vi inte så olika runt om i världen. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingskonstnären Malin Sällberg var en av alla konstnärer som bidragit med konst till förra veckans välgörenhetsutställning. Foto: Dennis Petersson

Linköpingtjejer fyllde Passagen med lycka

– Jag blev slagen av hur lite materiella ting egentligen betyder, säger Louise Nilsson. Tillsammans med barndomskompisen Elin Bergner har hon grottat ner sig i begreppet lycka, vad gör oss egentligen lyckliga? Projektet avslutades med en välgörenhetsutställning som intog Passagens konstnärliga väggar under förra veckan, en utställning till förmån för Min Stora Dag.

Ute föll snön och la sig tjock över ett kyligt Linköping, inne i konsthallen mitt i centrum, där flödade värmen. Med tavlor från svenska konstnärer anordnades en tyst auktion, där chansen att fynda var minst sagt stor, men besökarnas tankar kretsade till största delen kring något helt annat. Vad är egentligen lycka och vad gör oss lyckliga? Frågor arrangörerna Louise Nilsson och Elin Bergner, båda uppvuxna i Vikingstad, har försökt att hitta svaret på genom ett omfattande projekt det senaste halvåret.

– Idén fick vi på ett café över en diskussion. Vi gillar projekt och är väldigt framåt båda två så om vi vill göra någonting tar vi tag i det direkt. När vi kom på att vi ville utforska lycka så började vi ganska småskaligt, men sedan har det hela växt till där vi är idag, säger Louise Nilsson och fortsätter:

– Jag blev väldigt slagen av hur lite materiella ting egentligen betyder, jag trodde det skulle ligga mer i fokus när vi diskuterade lycka, men så var det inte. Jag studerar globala studier och då är ekonomisk tillväxt väldigt viktigt för samhället, men här är det ganska tydligt att det egentligen är relationer och små upplevelser som betyder mest för oss människor.

Liknande svar

Barndomsvännerna har frågat nära och bekanta, främlingar på gatan och människor från världens alla kontinenter, och även om de har fått olika svar, följer samtliga en röd tråd.

– Det har varit ett stort fokus på folk snarare än saker. Att det är viktigt att ha familj och vänner runt omkring sig, men även väldigt mycket om att inte hänga upp sig på småsaker, utan lära sig att uppskatta det man faktiskt har i livet. När det kommer till de viktiga hjärtefrågorna är vi nog inte så olika runt om i världen som vi annars tror, säger Elin Bergner.

– De här svaren tycker jag är ett tecken på att samhället är lite felinriktat. Såna här frågor borde tas upp mer, då psykisk ohälsa tyvärr är ganska vanligt, fyller Louise Nilsson i.

Till sjuka barn

Alla pengar som välgörenhetsutställningen på Passagen drog in går oavkortat till stiftelsen "Min Stora Dag". Med en relativt nystartade välgörenhetsorganisation, som går under namnet Inspirnation, lovar de båda Linköpingstjejerna, som numera bor på andra orter, att komma tillbaka med nya projekt i framtiden.