• Arne Nähl och Mikael Sönner laddar för Lions barnkalas, som är starten för Lions riksmöteshelg. Foto: Julia Kimell

Lions satsar både lokalt och internationellt

I Östergötlands Lions-zon finns elva klubbar. De har ett gemensamt projekt i Kambodja där klubben i Borensberg har huvudansvaret. Nu siktar de på att värva fler medlemmar.

– De senaste tre åren har vi satsat på en skola i Kambodja som fungerar både som grundskola och som yrkesskola inom sömnad. Med vår hjälp betalas fem lärarlöner ut, och så har vi anställt en kokerska, berättar Mikael Sönner, Hans-Erik Johansson och Arne Nähl som är ansvariga för Lions ”Barnkalas” i Konsert och Kongress den 29 maj. Då kommer initativtagaren Torbjörn Andersson från Lionsklubben i Borensberg att finnas där och berätta om Kambodjaprojektet.

Syskolan i Kambodja är främst inriktad mot kvinnor men även några män återfinns bland de 24 elever som årligen utbildas mot en trygg framtid. Dessutom får eleverna lära sig engelska, något som i vanliga fall kostar och inte lärs ut i statliga skolor.

Medel fördelas 50 / 25 / 25

Satsningen finansieras av insamlade medel från en rad olika projekt: lottförsäljning, jul- och påskmarknad, valborgs- och luciafirande.

– Av de pengar som Lions samlar in brukar hälften gå till nationellt arbete, en fjärdedel till internationellt och resten till lokalt arbete. Det är rekommendationerna vi har, men ibland kan det förstås variera lite.

Integritetsskyddet har gjort det svårare att hjälpa på ett lokalt plan. Sekretesslagar gör att de till exempelvis inte kan hjälpa ett enskilt barn som har tuffa familjeförhållanden, utan de går i stället via kyrkan bland annat i Skänninge och skänker till dem i stället. Dit kommer nämligen folk och frågar om hjälp.

– Ibland kan Stadsmissionen och Frälsningsarmén ta del av våra medel. Vi kan ge enskilda bidrag också om de är underbyggda. Det händer att kuratorer, präster eller ungdomsledare frågar oss, och då kan vi ge till exempel presentkort för att handla mat eller betala fakturor.

Stipendier och musik

Att vara med i Lions kostar tid, pengar och engagemang. Administration och gemensamma träffar bekostas av medlemmarna själva. Värdet ligger i att kunna påverka, hjälpa till, och se att insamlade pengar kommer dit där de verkligen behövs. I Filippinerna till exempel finns 15 000 Lions-medlemmar. Det är en trygghet att ha någon på plats när det händer något.

Lions ger även framgångsstipendier till elever som jobbar hårt, och en del medel går också till lokala idrottsföreningar som inriktar sig på ungdomar. Dessutom ordnas olika evenemang och aktiviteter, till exempel musikkafé för de äldre - en uppskattad aktivitet.

Nu vill Lions växa i zonen för att kunna hjälpa fler och siktar på att få en studentklubb här i Linköping. På sikt även någon LEO-klubb för ungdomar.

– Lions största projekt internationellt startades runt 1925 för att utrota den tropiska sjukdomen flodblindhet. Vi har räddat synen på 20 miljoner människor. Den vita käppen uppfanns av en Lionsmedlem på 1930-talet; Lions är de blindas riddare, och här i Sverige tar vi emot begagnade glasögon som skänks till fattiga i u-länder i samarbete med optiker och organisationen Vision for all.

– Här i zonen har vi redan gemensamma projekt, men hoppas kunna starta något mer efter vårt riksmöte och barnkalaset den 29 maj i Linköpings Konsert och Kongress.