• Linköpingsbon Lisa Lundqvist, alias Lisa Sockerrus, är en riktig tårtfantast. Hon håller kurser, bloggar, bakar till fester, skapar tårtor i frigolit och var nyligen med i tv-programmet Tårtslaget. Foto: Leif Larsson
  • Dekorationer på tårtan är en vanlig komponent nuförtiden. Foto: Leif Larsson

Lisa föll pladask för tårtor

Hon bakade tårta till sin 33-årsdag och blev fast. – Tårtor är mitt stora intresse, helt klart, säger Lisa Lundqvist, nu sex år senare.

Ovannämnda tårta var faktiskt tre eftersom Lisa inte kunde bestämma sig för vilken. Hon tyckte det var så kul att göra tårtor att en vurm föddes. Hon började även blogga om tårtor och bakverk.

– Det bara rullade på, säger Lisa som nu också håller kurser i hur tårtor skapas. Nyligen syntes hon i tv-programmet Tårtslaget.

– Det var riktigt roligt att vara med i Tårtslaget. Man var som i en bubbla i tre veckor och bara lydde vad tv-folket sa: "Gå till sminket". "Gå och ät". I övrigt tänkte jag tårta hela tiden. Jag var helt slut när jag kom hem, berättar Lisa.

Hon lyckades inte ta sig till final utan åkte ut innan. Lite besviken var hon över det.

– Mina tårtor var för amerikanska med raka kanter, det tyckte juryn inte om. Jag ångrar inte att jag var med men tycker att jag borde ha gått vidare.

Variation

Men Lisa deppar inte för det. Tårtor har förmågan att få upp humöret. Så fort det är födelsedag för någon i den närmaste kretsen så komponerar Lisa ihop en tårta.

– Jag gör aldrig samma tårta, möjligen chokladbollstårtan som är riktigt populär. Jag försöker variera mig, bedyrar hon.

Heltidsjobb och tårtbakare

Lisa har ett heltidsjobb bredvid tårthobbyn men hinner ändå med mycket som har med hennes favoritbakverk att göra. Hon gör till exempel tårtrecept till olika reklaminsatser som företag har.

Bland uppdragen finns en reklamkampanj hos Posten och till ett företag som fyllde 50 år. Bloggen är en annan del i tårtvurmen. I början bloggade hon väldigt mycket, sedan avtog det en del för att åter ta fart under hennes medverkan i Tårtslaget.

– Jag har bloggat i sex år och har i dag en av Sveriges största bakbloggar, påpekar Lisa som är välkänd i tårtkretsar där hon går under namnet Lisa Sockerrus.

Konstverk

Tårtpassionen tar inte slut där. Lisa håller även kurser i hur tårtor bakas och hur de dekoreras på fräsigast tänkbara vis. Nästa tillfälle är i augusti.

– Jag hyr en lokal och var beror på antalet deltagare. Kursen håller jag en helg så att folk från andra delar av landet kan komma och det brukar de göra. Hittills har jag haft omkring tio kurser, berättar Lisa.

Vilken är den bästa tårta du gjort?

– Det kan vara mojitotårtan som jag gjorde i Tårtslaget och till vår bröllopsdag då vi brukar ha en fest för de närmaste. Det var en syrlig och god tårta, förtäljer Lisa Lundqvist. Hon producerar också tårtor i frigolit som ser ut som små konstverk.

– De har jag i fönstret i stället för blommor, avrundar tårtfantasten som nu också börjat mixa tårta, mat och pyssel i teman för att ytterligare bredda sin redan breda tårthobby.