• Karin Veres, vd och konstnärlig ledare på SON satt i juryn. Foto: Kajsa Nilsson

Lisa och Jonas får skriva för SON

Två vinnare har korats i Norrköpings symfoniorkesters (SON:s) tävling för unga kompositörer 2013/2014. Lisa Streich och Jonas Valfridsson får inte bara skriva ett stycke för orkestern utan får även 75 000 kronor vardera.

Av de sex finalbidrag som framförts så fann juryn Lisa Streich och Jonas Valfridssons båda stycken ”Alv” och ”A Sudden Recollection: Le Jardin des Plantes” som de mest välskrivna. De båda kompositörerna är unga men ändå erfarna. De har båda tydliga stilar som skiljer sig markant åt. Juryn bestod av musikerrepresentanterna Bo Pettersson och Fredrik Lindström, tonsättaren B. Tommy Andersson, chefdirigenten Michael Francis och SON:s vd och konstnärliga ledare Karin Veres.

Personlig tonspråk

Juryn bedömer att Lisa Streich har ett mycket personligt och innovativt tonspråk där hon använder orkesterns instrument på nya sätt som skapar unika ljud och klangfärger i kombination med stark formkänsla. SON:s chefdirigent Michael Francis säger om Lisas stycke ”Alv” att ”det är ett av de mest originella stycken jag någonsin dirigerat, hon har skapat en ljudvärld som jag aldrig tidigare mött”. Med små medel, egen estetik, stor uppfinningsrikedom som samtidigt som hon ställer utmanande tekniska krav skapar hon fascinerande färgspektra som kan kallas unika. Lisa skriver i en stil som knyter an till den tyska modernismen.

Naturlig känsla

Jonas Valfridssons stycke beskrivs representera den linje bland vår tids tonsättare som särskilt understryker användandet av melodiska linjer och han gör det kombinerat med ett mycket detaljerat och utstuderat formspråk. I stycket” A Sudden Recollection: Le Jardin des Plantes” skapar han en påtagligt atmosfärisk känsla som berör såväl konsertpublik som orkestermusiker. Jonas äger en naturlig känsla för uttryck som han omsätter i skimrande och drömska musikaliska tillstånd. Vinnarna får uppdraget att skriva var sitt stycke för orkestern, 16 – 20 min långt, och får för detta vardera 75 000 kronor.