• Johan Hagesund, Louise Kruse Svensson, Sofie Johansson och Magnus Lundvall är några av dem som jobbar med bokmässan. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Litteraturstig, nallemottagning och skrivarkurser

Kvinnliga författare är årets tema på Östergötlands bokmässa. För tredje året i rad får besökarna uppleva en dag i litteraturens tecken. – Det är en kulturell folkfest för alla, säger bibliotekarien Louise Kruse Svensson.

Den 20 september är det dags för Östergötlands bokmässa på Linköpings stadsbibliotek. Bokmässan har lett till flera samarbetsprojekt. Bland annat träffades Åke Bjurhamn och Yvonne Andersson på bokmässan och efter det har de gett ut böcker tillsammans. Besökarna kan vara med på allt från föreläsningar till skrivarkurser, och samtliga programpunkter har fri entré. Bokmässan finansieras av Linköpings kommun, biblioteket och dessutom betalar utställarna en avgift.

Ocean av bokmänniskor

– För tre år sedan fick vi en idé om att ha en liten bokförsäljning, som sedan ledde fram till att det har blivit en bokmässa. Vi kollade med några som gav ut böcker och skrev. Då trodde vi kanske att det var en handfull, men sedan öppnade sig en ocean av bokmänniskor här i Östergötland, säger Johan Hagesund, redaktör på Dibb förlag.

I år kommer mer än 40 författare till bokmässan, en blandning av kvinnor och män. På huvudscenen kommer dock tonvikten att ligga på kvinnor, bland annat föreläser Ebba Witt-Brattström om sin avhandling om Moa Martinson. Ellen Key-sällskapet iscensätter en dramatisering för att lyfta fram innehållet i Ellen Keys ”Skönhet för alla”. Det kommer även att finnas en så kallad litteraturstig, vilket är en utställning om kvinnliga östgötska författare.

Barnteater

Även barnen har ett fullspäckat program.

– Dels finns debatten om att läsförståelsen har sjunkit, så det är klart att vi på alla sätt som går försöker lyfta vikten av läsning. Men vi vill även locka alla som vanligtvis besöker biblioteket, och det är jättemycket barnfamiljer, berättar Johan Hagesund.

Barnteater och sagostund är några av programpunkterna. Och alla barn som har ett gosedjur kan komma till Nallemottagningen på barnavdelningen, där gosedjuren får en undersökning.