• Årets casevinnare blev laget Case cowboys från Linköpings universitet. Priset - 40 000 kronor och en biljett till att representera Sverige i Dubai i den internationella casetävlingen. Foto: KPMG

LiU-studenter vann casetävling

Fyra studenter från Linköpings universitet kammade hem segern i casetävlingen som arrangeras av företaget KPMG. De fyra ekonomistuderande i laget Case cowboys kommer därmed att representera Sverige i den internationella finalen i Dubai under våren.

Det är andra gången som Linköpingsstudenter plockar hem förstaplatsen i tävlingen. I år var det Patrik Edlund, Hanna Nyman, Jens Ternerot och Linnéa Andersson som knep förstaplatsen.

Linköping i topp

En casetävling handlar om att hitta lösningar på affärsutmaningar samt hitta bra och intressanta svar på finansiella problem.

– Vi tycker att de Linköpingsstudenterna hade fångat problemställningen bra och presenterade ett innovativt sätt för företaget att lösa den transformeringen som vi lade fram i caset, berättar Leif Waller, en av domarna.

Tusentals studenter deltar

KPMG har arrangerat tävlingen sedan 1999 och har sedan dess vuxit och engagerar i dag 16 000 studenter över världen. I den stora finalen i Dubai kommer lag från 28 olika länder att delta.

–Linköping har utmärkt sig under åren och gjort bra ifrån sig. På universitetet arbetar de fokuserat med case vilket bidrar såklart, säger Leif Waller.

Identifiera problemen

Det domarna tittar efter när de gör bedömningen är vilka som har identifierat problemställningen med mellan en och tre kärnfrågor. Med hjälp av innovativa lösningar ska de hitta ett sätt att hantera problemen samt skapa en rimlig tidsplan.

– Det finns inga rätt och fel men man måste förstå problemställningen för att kunna fortsätta. De som inte går vidare kanske inte har tänkt på miljöpåverkan, hållbarhetsfrågor eller har en orealistisk tidsplan. Man ska identifiera de inneboende riskerna, förklarar Leif waller. Ett exempel på en problemställning kan till exempel handla om ett svenskt företag som ska etablera sig utomlands.

Den internationella tävlingen sker i Dubai i april och med i den internationella juryn sitter Leif Waller.