• Livgrenadjärmässens vd Anna Wallentinson visar upp det unika biljardbord som skänktes till regementet av löjtnant Johan Segerstéen år 1924. Ett av guldkornen i fest- och konferensvåningen som har stora planer under 2017. Foto: Dennis Petersson
  • Miljön är unik och mycket av inredningen har bestått sedan Livgrenadjärregementet huserade i byggnaden.

Livgrenadjärmässen har stora planer

Stadsdelen Garnisonen agerade tidigare hemmaplan för två militära förband, bland annat Livgrenadjärregementet. När detta lades ner bildades en ideell förening som sedan resulterade i ett aktiebolag, något som i sin tur banade väg för fest- och konferensvåningen Livgrenadjärmässen. Med vd:n Anna Wallentinson i spetsen finns en dröm om att utöka verksamheten med ett hotell, i samma byggnad.

Brigadgatan 8 är en unik byggnad med en anrik historia. Livgrenadjärregementet, som huserade här, lades ner 1997 och är ett av världens äldsta regementen med rötter från medeltidens frälserytteri. För att bevara husets karaktäristiska miljö startades Livgrenadjärmässen Fest och Konferensvåningar AB för tio år sedan, ett företag som erbjuder fest- och konferensmöjligheter till bland andra företag och privatpersoner.

– Vi erbjuder en ombonad och personlig känsla här, och en annorlunda miljö, vilket jag tror gör att många väljer oss, berättar vd:n Anna Wallentinson.

Långväga gäster

Med totalt 600 kvadratmeter arrangeras flera konferenser och personliga tillställningar varje vecka. Oftast har kunderna sin bas i Linköping, men utan möjlighet till övernattning är det svårt att locka långväga gäster, något som företaget hoppas ändra på under året.

– Vår önskan är att bygga ett hotell, i samma byggnad. De två nedersta våningarna har tidigare hyrts ut till olika företag, men är nu lediga. Det skulle göra det möjligt för oss att locka "lunch-till-lunchkonferenserna", de som kanske kommer från andra städer, vilket skulle betyda jättemycket för oss, säger Wallentinson.

Logement

Målet är att bevara den historiska miljön även efter nybyggnationen. I de befintliga ritningarna finns det bland annat planer på att upprätta ett tidstypiskt logement med plåtskåp, plåtsängar och rutiga lakan.

– Det är jätteroligt att vi har de här tankarna, jag hoppas verkligen vi kan förverkliga dem, avslutar Wallentinson.