• Allhelgonakyrkan blev en samlingspunkt för Ljungsbroborna. Foto: Tommy Pettersson
  • Ungdomspolisen pratar med ungdomarna i Ljungsbro. Foto: Tommy Pettersson

Ljungsbro skakat av dubbelmordet

Ljungsbro är ett samhälle i chocktillstånd. Återigen har Linköping drabbats av ett meningslöst dubbelmord. Den tragiska händelsen i Ljungsbro i helgen läggs i raden av brottsmål som ingen förstår och ingen kan förklara.

Den stora skillnaden denna gång i förhållande till dubbelmordet 2004 är att är att en gärningsman är identifierad och lagförd.

Dubbelmordet på Kanberget i centrala Linköping den 19 oktober 2004 där två personer, en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna, blev mördade är fortfarande olöst och sätter sina spår i kommunen. Helgens fruktansvärda händelse i Ljungsbro har vissa likheter med dubbelmordet 2004.

Social mobilisering

Kort efter att den tragiska händelsen blev känd gick kommunens, polisens och kyrkans samverkande insatser igång i Ljungsbro för att hantera krisen. Med anledning av dubbelmordet i helgen var Allhelgonakyrkan i Ljungsbro öppen och personer från kyrkan och kommunens sociala jour fanns på plats för samtal och stöd. Även fritidsgården i Ljungsbro var öppen med personal på plats.

På ett flertal platser i Linköping engagerade man sig i sorgen. Kommunen flaggade på halv stång, Linköpings Domkyrka var öppen under hela söndagen för ljuständning och det fanns också möjlighet till stödjande samtal med personal i kyrkan.

Med anledning av lördagsnattens grova våldsbrott i Ljungsbro satte polisen, kyrkan och Linköpings kommun gemensamt in resurser för att ge stöd och skapa trygghet och på en extrainkallad presskonferens informerade man om vilka stödåtgärder som ska sättas in för att möta framtida behov.

– Linköping sörjer de två döda och våra tankar går till offren i Ljungsbro och deras anhöriga och vänner. Vi kommer att ge allt tänkbart stöd och hjälp till de som drabbats eller behöver någon att samtala med, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

Inga svar

Linköpings kommun hade under veckan socialarbetare på plats i Allhelgonakyrkan för att tillsammans med kyrkans personal ge stöd till behövande.

– Jag fick ett meddelande under lördagsmorgonen från kontraktsprosten Maria Åkerström som sitter i kommunens ”Posomgrupp” och då öppnade vi Allhelgonakyrkan omedelbart. Vi fanns då på plats tillsammans med polisen och kommunen för att stödja människor; inte för att svara på frågor för det finns inga svar, men vi kan erbjuda stillhet och närvaro, säger Sverker Linge, kyrkoherde i Vreta klosters församling.

Skolan idag

I måndags öppnade Ljungsbroskolan som planerat efter lovet och mottagande av eleverna var förberett. Sociala jouren hade personal på plats vid skolstarten.

– Skolledningen har samlat personal på Ljungsbroskolan för att informera och diskutera vad man ska göra i veckan för att hantera situationen. Vi behöver fungera så normalt som möjligt för det är det som utgör tryggheten för våra elever, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz.