• KFUM:s verksamhetschef Nuri Aslan och futsallagets huvudtränare Kim Gama tror på en framgångsrik säsong. Foto: Dennis Petersson
  • Nuri Aslan tog initiativet till att starta ett futsallag i Linköping på elitnivå. Foto: Dennis Petersson

Ljusare tider för futsalen

För fem år sedan startades Sveriges första herrlandslag i futsal. Året efter påbörjades arbetet för en nationell serie, något KFUM och verksamhetschefen Nuri Aslan var tidiga med att uppmärksamma. Nu har Linköping haft ett lag på elitnivå i tre år, men det har varit en tuff tid med många utmaningar, utmaningar de hoppas övervinna den här säsongen. – Linköpingsklubbarna måste se futsalen som ett komplement, säger futsalentusiasten Aslan.

Från oktober till januari är schemat intensivt. Varje helg sätts bollen i rullning ända från hemmaborgen i Linköping till sporthallar i Norrköping, Stockholm, Örebro, och Täfteå. När den svenska fotbollssäsongen ligger på is tar futsalen över, en ung inomhussport som vuxit lavinartat de senaste åren. Allt började med ett beslut från Svenska Fotbollsförbundet år 2011, som med ett landslag påbörjade en långsiktig satsning för att på allvar etablera den fartfyllda och tekniska idrotten i landet.

– När förbundet började plockade de utomhusspelare från allsvenska klubbar för att få ett så slagkraftigt lag som möjligt, men i framtiden ville de ha renodlade futsalspelare och för det krävs en serie. Därför gick de ut med en förfrågan till alla specialförbund runt om i landet som därefter arrangerade ett kval. Jag uppmanade klubbar häromkring att delta, så att vi skulle få ett elitlag redan från början, men det var ingen som nappade på det förslaget, säger Nuri Aslan och fortsätter:

– Jag tyckte det var synd att inte ta den chansen, så jag tog tillfället att starta upp en futsalverksamhet inom KFUM, samlade ihop spelare som jag kände, som i sin tur tog med sina kompisar och sedan lyckades vi att kvala in till den nya ligan, och på den vägen är det.

Svårt med spelare

De två efterföljande säsongerna var tuffa. Utan någon större framgång försökte futsallaget att knyta till sig spelare från fotbollsklubbar i och omkring Linköping. Med minsta möjliga marginal lyckades KFUM att bita sig kvar på elitnivå, trots minimala resurser och en tunn trupp.

– Vi har försökt få Linköpingsklubbarna att inse att futsalen inte är en konkurrens utan ett komplement, säsongerna krockar inte med varandra. Det är en grym teknikträning för spelarna och de utvecklas mycket under en säsong. Genom att hjälpa varandra kan vi hålla kvar ett elitlag i Linköping och skapa förebilder för våra unga fotbollsspelare, säger Nuri Aslan.

– När jag fortfarande bodde i Brasilien spelade jag mycket futsal på hög nivå. Ända sedan jag flyttade till Sverige år 2004 har jag saknat sporten och när KFUM startade ett lag kändes det helt rätt. Vi har kämpat hårt i tre år nu och vi är verkligen på rätt väg. Det här är bara början för futsalen, Sverige har alla förutsättningar, fyller huvudtränaren Kim Gama i.

Siktar mot toppen

Tongångarna har dock förändrats inför säsongen som nyligen rivstartats. Till skillnad från året innan består truppen numera av 22 spelare istället för tolv, och lagets slagstyrka har ökat markant, vilket gör att förhoppningarna om att bli ett topplag är stora.

– Synen på futsal har blivit bättre, men vi har fortfarande en lång väg att gå här i Linköping. Uppgången i år tror jag beror på att spelarna själva vill spela för oss, och lyckas vi prestera på topp varje match kan vi slå alla lag i den här serien, säger Nuri Aslan.

– Vi har en jättehög högsta nivå, men vi måste hitta en hög lägsta nivå också. Det kommer att ta lite tid att få ihop laget, men vi vet vad vi kan och det gäller att ha tålamod och ge hundra procent varje match som vet jag att vi är på rätt väg, avslutar Kim Gama.