Löftet påverkar

Jag har aldrig varit mycket för nyårslöften, att sätta krav på sig själv bara för att 31 december blir 1 januari. Vi snörar på oss joggingskorna, köper ett gymkort eller drar fram cykeln ur sitt månadslånga gömsle. Hetsen och stressen tilltar, vi vänder ut och in på oss själva tills kraften tar slut och allt, trots ambitionen, blir som vanligt igen, men trots denna syn har jag nog ändrat uppfattning. Nyårslöften kan vara något bra...

De har uppenbarligen en imponerande genomslagskraft. Jag tänker på Kerstin Åkesson (läs artikeln på sidan 22), Linköpingstjejen som genomförde ett köpfritt år och uppmärksammades från alla möjliga håll och kanter. Vi kan alla relatera till bedriften, vi har alla någon gång försökt att genomföra ett löfte utan att lyckas. När en medmänniska tar sig ända över mållinjen utan att få motorstopp, eller överhuvudtaget stanna till vid depån, då blir vi imponerade, då blir vi påverkade.

Det innebär att nyårslöften kan göra skillnad, nyårslöften kan agera opinionsbildare. I det här fallet ifrågasattes konsumtionssamhället, något som ledde till en nödvändig diskussion. Måste vi alltid köpa nya saker, är detta verkligen hållbart och hur kan vi göra istället?

Kerstin Åkesson antog ett nyårslöfte som inte bara gynnade henne själv utan även miljön. Jag tror det gav en extra drivkraft, kanske den lilla skjuts som behövdes för att lyckas. Fortsätt med att uppfylla dina personliga mål, för all del, men använd nyårslöftet till att göra skillnad. Ta ett större grepp och hjälp till att förändra samhället. Det går.