• Linköpingsbaserade Night med Oskar Andersson, Calle Englund och Sammy Ouirra spelar och släpper skiva under Gaphals 5 år-festivalen. Foto: Effie Trikili

Lokal femåring gapar vidare

Lokala arrangörsföreningen Gaphals firar halvt decennium med en rockfestival på The Crypt/Doom. Det blir en strid ström av musiker som tar plats på lilla och stora scen. – I nuläget har vi 20 bokade akter men det kan nog bli runt 22. Sedan är ju det här del ett i vårt firande och det innebär ju oftast att det kommer en del två, säger Patrik Lindecrantz som driver Gaphals tillsammans med Kaj Sivervik och Levi Olander.

Östgötska Märvel, Captain Jack´s Army och Skraeckoedlan kommer för att fira femåringen. Både Nocturnial och Night, som släppt sina senaste skivor på bolaget Gaphals, firar releasefest i samband med festivalen. Erfarna heavy-metalbandet Bullet och Göteborgarna i Spiders beger sig även dem mot Linköpings musikscen.

– Vi har velat hålla det lokalt och regionalt men har plockat in några akter utanför Östergötland. Det finns otroligt mycket bra musik i regionen och vi har satsat för att samla ihop bra akter, säger Patrik Lindecrantz.

Skivor och spelningar

Gaphals startade som en kulturförening där skivsläpp och spelningsarrangemang står i fokus.

– Vi har alla varit aktiva genom olika musikföreningar men så ville vi hitta något eget. Vår allra första spelning i Gaphals regi var den 11 september 2010 då Tortyr, Above Suspicion, Varsel, Vinnarcirkeln och Dödeskadern spelade. På den tiden var det mest punk och hardcore men det där har utvecklats med åren, berättar Patrik Lindecrantz.

Sjuttionde skivan

Gaphals som skivbolag har signat en rad musiker och släppt dryga 70 skivor. Närmaste skivsläppet som står på tur är med Grand Roses och under rockfestivalen är det som tidigare skivsläpp för Nocturnial och Night. Utöver rockfestivalen den 27-29 mars är det en fullspäckad vår som står för Gaphals dörr.

– I princip är hela våren reda fullbokad, både vad gäller spelningar och skivsläpp, säger Patrik Lindecrantz.

En dröm

Vad väntar de kommande fem åren?

– En liten dröm är att det ska gå så pass bra för Gaphals att vi kan arbeta med det på heltid.