• Thomas Edetun har fått i uppdrag att måla två tavlor till Smedstad ridsportcenter. Foto: Julia Kimell

Lokal konst i nya stallet

Eftersom man tillämpar enprocentsregeln vid bygget av Smedstad ridsportcenter kommer en procent av byggkostnaden avsättas för inköp av konst, i detta fall en miljon kronor. Bland de två utvalda konstnärerna finns lokala Thomas Edetun.

Han bidrar med två målade tavlor, det ena 2,5 gånger 2 meter stor. Göteborgsbaserade Kent Karlsson tillför en över fem meter hög skulptur i stålplåt. Båda konstnärerna har låtit hästar stå i fokus.

– Den externa jury som i juni röstade fram verken Horsepower och Enhörning hemma hos Sisyfos har gjort ett bra val. Jag tycker om att motiven sticker ut och tar plats, att de har en glad och varm framtoning samt att hästen är i fokus, säger kultur- och fritidschefen Karin Semberg.

– Det är både spännande och lite nervöst men också kul såklart, säger Thomas Edetun som har sin ateljé hos konstnärsföreningen Alka.

Äntligen hästar

Hans konstverk består av två målningar som kommer att hänga i närheten av varandra och höra ihop. Båda med hästtema förstås.

– Det är en hyllning till konsthistorien och speciellt George Stubbs som var den främsta hästmålaren i England på 1700-talet. Jag har ända sedan jag gick på konsthögskolan på 1980-talet haft ett intresse för att måla hästar och har velat ha något sådant uppdrag. Det här passar mig perfekt, nu får jag äntligen göra det, säger han.

Den ena tavlan kommer att bestå av ett porträtt av en häst i förgrunden och landskap i bakgrunden. Den andra tavlan som hör till den första består av en rosa bottenfärg med en färglös hästrosett ovanpå.

– Den rosa färgen har på senare tiden diskuterats mycket och jag har läst att färgen från början inte alls var förknippad med kvinnligt, tvärtom. Jag tycker att den historiska könstillhörigheten är intressant, både med färg och ridsport. I stallet är det flest tjejer med de stora stjärnorna är män, säger han tankfullt.

Att rosetten på tavlan blir färglös är för att släppa nationstillhörighet. På tävlingar får ryttarna och hästarna rosetter och varje nation har en egen färgsättning, förklarar han.

Få ta tid

Arbetet med att färdigställa verken till Smedstad ridsportcenter får ta tid.

– Det är mycket att sätta sig in i och jag behöver minst ett på mig att jobba med dem. Det behöver inte vara helt kart förrän mot sommaren 2016, säger han och tillägger att han inte arbetar med konst på heltid.

– Jag är tekniker på Norrköpings konstmuseum och Östergötlands museum ungefär 60 procent. Resten av tiden ägnar jag åt konsten, avslutar han.