• En ond påve och hans namnlösa gastar spelar på Bråvalla torsdagen den 27 juni. Foto: Maria Ackerfors
  • Individen och kungarna spelar på Bråvalla. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tonarvet kommer från Linköping och Mjölby. Foto: Kajsa Nilssom

Lokalproducerat på Bråvalla

Visst är det stora breda namn som Green Day och Rammstein som lockar massorna till det gamla flygfältet utanför Norrköping men det finns även en hel del lokalproducerat på menyn.

För en inbiten östgöte är det smått overkligt att det nu kommer att dåna från scener där det spelas musik istället för jetmotorerna från något stridsflygplan dånade på startbanan, något som var fallet för inte allt för länge sedan. Mycket under den tre dagar långa musikfesten som börjar den 27 juni och slutar den 29 kommer från utlandet men även flera av landets största artister som Thåström, Stiftelsen och Eva Dahlgren medverkar. Det finns därutöver mycket lokalproducerad musik från länet vilket är ett starkt skäl att gilla Bråvalla. Störst är självklart Linköpings egna namnlösa spöken i Ghost men till lokalbanden får vi ändå räkna folkkära Eldkvarn och Skärblackas egna baktaktskungar Kalle Baah är också med på menyn.

Ett namnlöst spöke på hemmaplan

– Det känns lite som att spela på hemmaplan, säger ett av de namnlösa spökena i Ghost då vi når honom på en turnébuss på väg mot nästa spelning ute i Europa där de just nu befinner sig.

- De flesta av oss bor ju, som kanske många vet, i Linköping men vi har även en medlem som faktiskt har sin bostad i Norrköping, fortsätter den namnlöse att berätta samtidigt som han avslöjar att det verkligen går bra för dem i Europa.

– När vi släppte första plattan var många nyfikna på oss men nu känns det som vi blivit än mer etablerade och får allt bättre tider och får spela på festivalens största scen. På Bråvalla kommer vi att uppträda innan In Flames och Rammstein vilket är riktigt kul. In Flames känner vi ju dessutom sedan tidigare då vi har turnerat ihop, säger den namnlöse som avslutning.

Plura växte upp

Få är dock så förknippade med Norrköping som Eldkvarn där de båda bröderna Carla och Plura Jonsson växte upp på Sankt Persgatan . De har skrivit ett otal sånger om staden och uppträtt i Norrköping fler gånger än kanske någon kan komma ihåg. Även Kalle Baah är ett rutinerat band som spelat sin reggae i över trettio år nu och fortsätter att dra storpublik till sina spelningar. Sist de uppträdde i Norrköping sålde de ut Flygeln med sina 1 500 platser.

Viktig hangar

Man kan väl även säga att både Slagsmålsklubben och Maskinen har viss Norrköpingskoppling men det tydligaste beviset på att det är viktigt med lokalproducerad musik på Bråvalla är den scen som studieförbunden Sensus och Studiefrämjandet har och som fått namnet ”Hangar 86”. Här uppträder lokala storheter som elektroartisten Niels Nielsen, retrorockarna Nocturnal, Järnet och många flera. Totalt blir det 24 akter under tre dagar. Vill du se länets framtidshopp redan nu så är ett besök i ”Hangar 86” att rekommendera.