• Hanna Åstrand - en ensam företagare för Love To Wear UF. Foto: Rama Gerges

Love To Wear UF

Alla kan hitta på idéer inom affärslivet, men alla kan inte gör dem verkliga. Man kan komma på flera idéer under bara ett par minuter, men det tar flera månader för att en av alla idéer ska bli verklig. Här är historien om en ensam tjej mot alla andra företagen som ska delta i UF 2014-2015.

Hon har drömmar, hon har mål, hon har förhoppningar och vi hoppas på att hon får det hon önskar.

Säljer smycken

Hanna Åstrand är en ung, framgångsrik och stark tjej. Hon studerar sitt tredje år på Vretagymnasiet inom naturvetenskapsprogrammet med inriktning häst. Hon har en idé om att köpa in smycken från utlandet och sälja i Sverige för ett lämpligt pris som kan passa alla människor och åldrar.

Hanna har alltid haft viljan om att vara själv. Hon kände att det inte var någon stor idé, därför känns det för henne att hon klarar av det ensam.

Om affärsidén

Hanna valde en idé som kan vara enkel och som inte behöver mycket arbete.

–Det är många som väljer att tillverka egna produkter själva, men jag kände att det både var tidskrävande och dyrt, tycker Hanna Åstrand.

Hennes tanke om produkter var i första hand något som alla använder, hon valde smycken som halsband, armband och örhängen. Det är inga guld- eller silversmycken, det är varor som hon kunde köpa med lite passande pris för hennes budget.

Hennes målgrupp är i första hand tjejer, men hon har även tänkt beställa hem lite smycken förkillar samt det som passar för äldre männsikor.

Hennes upplevelser

Att jobba ensam i ett företag kan vara ganska jobbigt, för att man inte har någon att bolla idéer med och ingen man kan diskutera med om vad som kan vara bra eller dåligt, och det kan vara extra jobbigt. Men så är det inte riktigt för Hanna, fast om hon är ensam. Hon har sin faster som handledare och sin kusin som hon alltid kan få hjälp av.

Enligt Hanna så är UF det bästa i skolan, och som elev får hon erfarenhet som hon sedan tar med sig till det riktiga arbetslivet.

Hannas planering

Som många andra vill Hanna delta i olika mässor som UF-julmässorna, skolmässa, regionala mässan och andra allmänna mässor där alla kan delta. Det leder till hög vinst och kontakter samt erfarenheter.

– Jag har en tanke om att söka in till olika tävlingar, men det är jag inte helt säker på. Det känns rätt läskigt att stå och prata inför alla, berättar den unga företagaren Hanna Åstrand.

Hon håller på att starta ett bankkonto som hon kan använda till att köpa varorna som kommer ungefär en månad efter beställningen. Hon känner sig peppad och glad inför allt som väntar på henne av mässor och erbete.

En nackdel med att vara ensam är att det inte finns någon som kan ta över när hon blir trött. Men om hon vinner behöver hon inte heller dela sin vinst med någon.