• Lovisa guidar runt i Kulturhuset Framtiden där arbetsmiljön är mycket inspirerande. Foto: Julia Kimell
  • Lovisa älskar att dansa – ibland så mycket att hon får stickor i fötterna. Här i en scenklädsel. Foto: Julia Kimell
  • Teknikintresset kombineras med det musikaliska. Här är en del av Lovisas studio. Foto: Julia Kimell
  • I sofforna på Framtiden utbyts mycket idéer med vännerna. Foto: Julia Kimell
  • I den gamla fabriken finns många spännande detaljer kvar, som denna varuhiss. Foto: Julia Kimell
  • Konstnärer och andra på Framtiden har fått rita och måla på en av väggarna. Foto: Julia Kimell
  • Foto: Julia Kimell

Lovisa Negga dansar igång sin publik

Kulturhuset Framtiden i Tornby är en mötesplats för konstnärer och musiker. I de stora lokalerna i den gamla lampfabriken har artisten och producenten Lovisa Negga sin studio och en stor del av sin inspirationskälla. Det är här hon kommer på idéer som att filma sig uppifrån liggandes i en pizzakartong med mjölk porlande ner i ansiktet.

Låtskrivarkarriären började i hemmets trygga vrå då hon som sjuåring gjorde en låt till sina husdjurs ära, och i tonåren skrev hon ett bidrag till Lilla melodifestivalen, men skickade aldrig in den och året därpå var hon för gammal.

– Nu funderar jag på att i stället vara med i den samiska melodifestivalen.

Det samiska språket är inget hon bär med sig hemifrån, utan det har hon själv lärt sig på en nätkurs. Hennes morfar är samisktalande, men på hans tid var det inte aktuellt för yngre generationer att lära sig språket, på grund av samernas ställning. Lovisa är nu den första i sin släkt som bär fram språket på nytt.

– Det känns väldigt viktigt att uppmärksamma det, speciellt med tanke på att samer fortfarande specialbehandlas och blir ifråntagna sina rättigheter. Jag är ingen patriot, men tror att det är viktigt att erbjuda många sidor. Vi hör allt utom samisk musik på radion! Förhoppningsvis blir det en naturlig del av utbudet i framtiden.

Engelskan saknar udd

Lovisa skriver de flesta av sina texter på svenska men många är på lulesamiska.

– Engelska är ett användbart språk. Det säger mycket men samtidigt väldigt lite. Samiskan däremot känns stark och har en sådan uråldrig kraft! Saknar man ord kan man skapa ett nytt, eller låna in ord från andra språk.

Rötterna i Sápmi, Samelandet som sträcker sig från Norge till Ryssland, betyder mycket för Lovisa.

– Ja, jag känner mig jättemycket som same, men även som svensk, och som människa. Det blir lätt att folk drar det till det ena eller det andra hållet. Men jag identifierar mig helt klart med andra samer!

Kreativt grus i ansiktet

På nätet kan man se flera av Lovisas musikvideor. ”Jag har varit döv ett tag” väcker uppmärksamhet.

– Jag ligger med ansiktet i en pizzakartong med plastfolie runtom och mjölk och grus rinner ner på mig. Första tagningen gick bra ända tills lite jello gled ner i min näsa. Då kastade jag mig upp och allt flög iväg.

Nästa dag gjordes dock ett mer lyckat försök.

Lovisa får nya kreativa idéer hela tiden, och använder sig av sådant som verkar praktiskt. Man skulle kunna tro att det finns en tanke i symboliken i hennes videor.

– Nej, det känns bara kul och trevligt. En hyllning till det lilla! Det är intressant att se hur provocerade folk blir av att inte få ett budskap rätt upp i ansiktet. I stället får man leta efter nyanser och känslor inom sig i stället för i själva verket.

Interagerar med publiken

Även på scen kommer allt spontant. Folk brukar fråga henne hur hon har tänkt sitt upplägg, men det finns aldrig något. Att repa med sig själv känns tråkigt. I stället gör hon vad som känns rätt där och då.

– Det behöver inte vara pyroteknik och trettio dansare liksom. Däremot har jag alltid videoprojektioner med mig, och olika scenkläder och smink.

Hon anpassar varje framträdande efter publiken, som ser mycket olika ut beroende på sammanhang. Det kan vara allt från ursprungsbefolkningsfestivaler i Nordnorge till Popkollo i Hultsfred. Förband har hon varit till exempel till Familjen, Alice in Videoland och Den svenska björnstammen.

– Jag ber helst inte publiken om något men tycker det trevligt när publiken dansar, även om jag nog alltid dansar mest av alla! Det kan låta pretentiöst, men jag tycker ett uppträdande handlar mer om att interagera än om att agera. Det är en spännande utmaning!

Kombinerar teknik och musik

Artist var inte ett helt självklart val. Hon har alltid drömt om att vara dataspelsutvecklare, och pluggade en termin systemvetenskap. Efter det kände hon att det var musik hon bara måste göra.

– Visst drömmer jag om att göra både spel och musik. Jag lägger mycket tid på spel, och då allra helst sci fi-spel eller finurliga strategispel.

Inom kort släpps en samiskspråkig singel, och småningom också en fullängdare.

– Det är verkligen ett drömjobb jag har! Det är inte alla som har möjlighet att jobba med det de brinner mest för, avslutar Lovisa.

 

FAKTA Lovisa Negga

Ålder: 23 år.

Född: I Göteborg, och har rötter i Gällivare.

Bor: I Rimforsa utanför Linköping.

Familj: ”En stor och härlig.” Blandning mellan vänner och släktingar.

Yrke: Musikproducent och artist.

Inspiration: Björk. ”Hon är sig själv och tummar inte på det.”

Favoritplats i Linköping: Kulturhuset Framtiden.

Gör en ledig dag: Dansar! ”Det är nog topp två här i livet. Lägg till musik och vänner, så blir det perfekt!” Målar, syr, skulpterar och snickrar.

Drivkraft: Glädjen i musikskapandet!

Språk: Svenska, engelska, lulesamiska och franska.

Intressen: Musik, dans och vänner.

 

CITATET: ”Det är intressant att se hur provocerade folk blir av att inte få ett budskap rätt upp i ansiktet. I stället får man leta efter nyanser och känslor inom sig i stället för i själva verket.”