• På ny kula och med ny energi i medelåldern. Lowriders på scenen och sitt rätta element. Foto: Lowriders
  • Jag vet att jag ite ser ut så där, skrattar "Coste" åt Mats Engestens omslagsbild. Bild: Mats Engesten

Lowriders debuterar efter 33 år

Sångaren Tomas "Coste" Eriksson värjer sig mot epitet legendariska men punkbandet Lowriders faller väl in i fållan då medlemmarna i bandet är väl kända i Linköpings musikliv sedan slutet av 1970-talet.

Plattan heter "Latina wardogs", är en vinylep som på den gamla goda tiden och är bandets debutplatta trots att man faktiskt funnits i hela 33 år. Hur kommer det sig?

– Ja, det kom lite i mellan, skrattar sångaren, punkprofilen och musikslukaren Tomas "Coste" Eriksson och fortsätter berättelsen om Lowriders.

Spy eller Ewing Oi

– Det fanns en tid då vi inte var så kontanta med varandra och inte hade så mycket kontakt heller. Folk brukade dock fråga oss om vi inte skulle ge ut något på skiva eller göra någon spelning och för ett och ett halvt år sedan så startade vi om bandet igen kan man säga. Bandets rötter går tillbaka till sådana nästan mytiska Östgötaband som Spy, Ewing Oi och Pissdolls. Morgan Hellman från Norrköping var med i legendariska Peking SS och "Coste" själv var frontfigur i Mjölbys Nasty Boys och resten är historia som man brukar säga och finns att läsa om på den ypperliga sajten "punk Östergötland" som drivs av punkprofilerna Peter Kagerland och Patrik Sjösten.

På nya kula

– När vi beslutade oss för att börja om på ny kula så sa vi att vi bara skulle skriva nya låtar men vi har faktiskt kvar två äldre som vi kör när vi spelar ute plus några väl valda covers, menar "Coste" och berättar att det är samma gamla influenser nu som då. Det är The Stooges, Saints, Sonics och AC/DC. Bra musik helt enkelt.

– Jag lyssnar ständigt på ny musik och hittar hela tiden nya punkrockband att gilla. Många undrar hur punken mår idag men jag tänker inte riktigt så utan jag lever mitt i det och då mår både punken och jag själv bra trots att jag just nu är lite krasslig, skrattar "Coste" som nog själv är lite överraskad över att "nya" Lowriders blivit så väl mottagna.

Folkets band

– Folk verkar gilla oss. Har bara hört positivt om plattan och då vi lirat live, säger "Coste" som själv är en riktig musikslukare som, till och med, fick handla skivor på krita på både, de numera avsomnade skivbutikerna "Filbyter skivor" och "Get Back records".

Lowriders modell 2016 består av "Coste" på sång, Jesper "Hippa" Larsson på trummor, Morgan Hellman, gitarr, Peter Lindström, gitarr, Stefan Andersson, bas. Omslaget har gjorts av den välkände illustratören Mats Engesten. Låtarna är skriva av Hellman/Eriksson till största delen.

– Vi har lite nya grejer på gång och under 2017 kommer det med all säkerhet en riktig fullängdare, avslutar "Coste", sångare i Lowriders.