• Här är några av de unga spelarna i Linköpings Pingisklubb. Längst till höger står Leonard Lindkvist, tolvårig talang som är bäst i Sverige i sin åldersklass. Foto: Leif Larsson
  • Leonard Lindkvist är en allround och offensiv pingislirare med forehandslaget som bästa vapen. Han har inga speciella mål förutom att bli så bra som möjligt. Foto: Leif Larsson

LPK och Leonard slår ett slag för pingisen

Linköpings Pingisklubb medverkar starkt till att intresset för bordtennis är på väg åt rätt håll igen. Föreningen har omkring 50 ungdomar som lirar. Och så finns ju tolvårige talangen Leonard Lindkvist i klubben.

– Vi har haft ungefär samma antal utövare ett tag och har ingen ledarbrist just nu. Däremot söker vi fler ungdomar i åldrarna sju till nio år som vill börja spela bordtennis, redogör Bertil Boodh, klubbens ordförande.

LPK har sina lokaler nära Saabs industriområde. I två hallar spelar ungdomar i varierande åldrar.

– Omkring 20 spelar mer intensivt och satsar medan de andra 30 är på en mer lugn och lekfull nivå, upplyser Bertil.

En som snabbt blivit riktigt vass är Leonard Lindkvist. Till och med bäst i Sverige i sin åldersklass. Ett bra exempel är vinsten i Pingisiaden i våras där de bästa i Sverige var med.

Pingisbord hemma

Leonard började spela för 4,5 år sedan. Hemma hade familjen ett pingisbord och han spelade mot sin pappa och farfar. Leonard och hans bror och ett par kompisar började därefter hos LPK.

– Jag drog ifrån dem ganska fort och andra som är födda 2004 och har hållit på i sex-sju år, dem tar jag, säger Leonard med ett litet leende.

I klubben tränar han med dem som är äldre och i samma ålder är det bara Lucas Hallin från Söderhamn som kan matcha Linköpingskillen - som dock har ett övertag.

– Jag har 5-0 i matcher mot Lucas och senast vi möttes, i lag-SM för några månader sedan, vann jag med 3-0, förtäljer pingistalangen.

Konkurrensen mellan de båda hindrar inte att de är bra kompisar.

– Jag ska åka till Söderhamn och träna med Lucas och vi ska spela dubbel ihop i SM. Han är vänsterhänt och jag högerhänt och det passar bra för ett dubbelpar, påpekar Leonard.

Backhandflippen

Offensivt lagde Leonard är bra på det mesta i sin sport. Forehandslaget är det främsta vapnet. Men han förkovrar sig på alla fronter.

– Backhandflippen är bra men den ska jag träna mer på så att den verkligen sitter. Jag vill också skaffa lite bättre balans så att jag kommer rätt till bollen och även vara mer på tårna, röra mig mer, förklarar LPK-talangen.

Har du några speciella mål?

– Jag vill gärna bli väldigt bra och spela i EM, det vore kul, och SM siktar jag på. Fast jag har inte tänkt så mycket på mål utan mer på att förbättra mig, fastslår Leonard Lindkvist.

LPK är främsta klubben i Östergötland och det visade sig i DM Propagandan som nyligen avgjordes. LPK tog hem elva guld av 22 möjliga. Klubben har också haft med åtta till tio ungdomar i både ungdoms-SM och junior-SM, dock utan att nå några framskjutna placeringar. Även i seriespel är LPK rikt representerat. Man har ett herrlag i division 2 och ett i division 3. Dessutom lag i division 4 och 5 och fyra ungdomslag. Dock inget damlag i seriespel just nu. Klubben är nöjd med sina träningslokaler även om man samsas med andra som spelar pingis.

– Vi nyttjar lokalerna utan kostnad mot att vi står för bord och material och samtidigt får Saabanställda och Korpen använda material och hallar. Men vi är tacksamma för den här lösningen, att hyra lokaler i stan hade blivit väldigt dyrt, påpekar Bertil Boodh.