Lucas siktar mot toppen

Lucas Öhrn från Strängnäs tycker det är perfekt att gå på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg.

– Det är roligt att tillsammans med andra bli bättre samtidigt som vi tävlar mot varandra, klargör han.

Lucas går andra året på den nationella idrottsutbildningen på Bildningscentrum Facetten. Han har valt fotboll som inriktning. Det är teori och träning i en bra mix.

– Det är superkul. Bra att kunna satsa på fotboll och plugga samtidigt. Träningen är perfekt och sammanhållningen i gruppen mycket bra. Det finns inget som är dåligt, poängterar han.

Siktar högt

Tack vare samarbetet med Åtvidabergs FF så blir det också matcher och seriespel. Lucas är med i ÅFF:s U19-lag som hängde kvar i allsvenskan, högsta nivån för den åldersklassen, trots yngsta laget i serien. Lucas, född 1997, bidrog starkt.

– När vi började i våras så var det de som var födda 1995 och 1996 som hade startplatser i laget. Efter ett tag kom jag med och blev kapten. Så jag har klarat ett korttidsmål, säger han.

Att ta steg för steg är förstås viktigt. Att förkovra sig under skoltiden och slåss om att komma med i ÅFF:s a-lag är en bra början. Lucas har sedan siktet högre ställt.

– Målet är att spela på en hög nivå och försörja mig på fotboll. Jag har inte tänkt så mycket längre men jag skulle gärna spela i ett stort lag i England, Spanien eller Italien.

Tuff konkurrens

Löp- och konditionsstarke Lucas är central mittfältare med defensiva uppgifter men också som spelfördelare. Alltså den som slår fina passningar placerad lite längre bak i plan. Ungefär som Andrea Pirlo i Juventus.

– Jag gillar Pirlo och har väl därför Juventus som favoritlag. Jag försöker spela som han, säger Lucas med klädsam ödmjukhet.

Vad är då svårast för att nå toppen?

– Att klara av den hårda konkurrensen. Men vi är bra spelare här så man blir triggad av det och vill hela tiden visa att man blir bättre, säger Lucas Öhrn, tonåring med fotbollsdrömmar.