• Serviceledarna på Caverion, Göran Lundgren och Bengt Andersson, tog täten ledde det uppmärksammade Luciatåget genom gatorna i Östergötland. Foto: Dennis Petersson
  • En av chaufförerna var Dag-Ive Johansson som för dagen fick agera stjärngosse. Foto: Dennis Petersson
  • Det var totalt 14 bilar i det långa och spektakulära Luciatåget. Foto: Dennis Petersson

Luciatåget som rullade på Linköpingsvägarna

Många stannade till, pekade och filmade. El-, rör- och ventilationsföretaget Caverion lockade till stor uppmärksamhet runt om i Linköping under Luciadagen. Med en lång kortege av bilar, iklädda allt från stjärngossestrutar till tomteluvor, bjöd de på stans längsta Luciatåg, ett tåg som verkligen stack ut medan det gled fram på stadens gator.

– Att sprida glädje är det allra viktigaste för oss , både bland våra kunder, våra tilltänkta kunder och alla invånare där ute. Det är även bra reklam för företaget då det väcks så stor uppmärksamhet, det är ju inte så många som gör något liknande, så det är en rolig grej, säger serviceledaren Bengt Andersson, som var med och tog initiativet till det första Luciatåget år 2007.

Comeback

Från starten och fyra år framåt blev Luciaarrangemanget en uppskattad tradition i Norrköping, sedan dess har de utsmyckade bilarna lyst med sin frånvaro här i Östergötland. Under tiden har tåget rullat fram i andra städer istället, städer där det stora företaget har sin verksamhet, men i år var det alltså dags för en comeback, och den här gången även i Motala och Linköping.

– Vi började dagen i Norrköping för att sedan fortsätta i Linköping och rulla in i Motala under eftermiddagen. Det känns jätteskoj att kunna göra det här igen, och dessutom engagera hela regionen, säger Göran Lundgren, serviceledare vid Caverion i Linköping.

– Jag har vurmat för det här i alla år, och jag håller ju på mycket med ljus i Norrköping, så jag fick i uppdrag att konstruera Luciakronan och alla andra arrangemang, så det är jättekul att vi återigen rullar i Östergötland, fyller Bengt Andersson i.

Stjärngosse för dagen

En av chaufförerna i tåget var Linköpingsbon Dag-Ive Johansson som för dagen fick agera stjärngosse. Innan bilarna körde iväg från företagets säte vid Dvärggatan i Tornby spekulerade han så här:

– Det svåraste blir nog att hålla samman alla bilar, 14 stycken är ganska många, sedan kanske det blir stor uppmärksamhet inne i stan, bara det kan stöka till sig, men jag har verkligen sett fram emot det här.

Framtida personal

Distriktschef Martin Jarl ser Luciatåget som en möjlighet för framtida personal att upptäcka företaget, rekrytering står nämligen högt upp på prioriteringslistan.

– Namnet Caverion säger ju inte så mycket om vad vi egentligen sysslar med, men med en sån här grej kanske folk börjar undra, intressera sig och ta reda på den saken, och då kanske vi har möjlighet att nå ut till lite yngre personer som håller på att utbilda sig inom ett hantverksyrke. För personal är och kommer vi att vara i behov av, avslutar Martin Jarl.