Lugnt för polisen

Vackert väder men lite kallare fram mot kvällningen kan ha varit en av orsakerna till att själva festligheterna blev lugnare än vanligt. Men också att det var blandade åldrar och många vuxna utgjorde grunden för en lyckad fest.

Anne – Louise Pettersson är närpolischef i Åtvidaberg och hon var själv ute under själva festkvällen och kan konstatera att det både var ett välbesökt arrangemang och väldigt lugnt.

Tusentals ute

-Jag skulle tro att det var mellan 1 200 och 1 500 personer på torget som hade trevligt. Vi inom polisen hade denna dag satsat på en hög närvaro och synlighet. Vi patrullerade runt i centrum men var också nere vid Bysjön där det var ett arrangemang. Också där gick det lugnt tillväga.

Att finnas ute och att synas är något av ledord för Åtvidabergspolisen och hur man tänker kring hela 600-årsfirandet.

– Det var ju inte bara under helgen den 4 maj som man firade Åtvid, fortsatt firande äger rum hela 2013 med en mängd olika programpunkter. Inte alla kräver vår närvaro men många gör det och då finns vi på plats, säger närpolischefen och fortsätter:

Åtvid slog Djurgården

– Samma dag var det även en fotbollsmatch mellan ÅFF och Djurgården. Den klassades upp riskmässigt men det är inte vi som sköter om säkerheten eller insatserna kring fotbollsmatcherna utan det sker centralt. Men visst finns vi med och självklart är vi på plats på Kopparvallen när det är matcher. Nu var väl matchen mot Djurgården ganska lugn också den om jag har förstått det hela rätt.

Valborg blev stillsam

Anne–Louise Pettersson berättar även att den gångna valborgshelgen var lugn vilket hon är mycket nöjd med. Av tradition brukar annars Valborg vara både stökig och höljd i en dimma av alkohol.

-Visst var det väl några omhändertaganden och någon skadegörelse men det är inte säkert att just den sistnämnda har något att göra med att det var Valborg. Dock har jag inte stämt av med arrangören än, så jag vet inte exakt hur det hela slutade. Lita på att polisen i Åtvidaberg kommer att finnas med på ett hörn under hela 2013 när det ska firas och festas.

Jerry Prütz

jerry.pruyz@linkopingsposten.se