• Han bär smoking varje dag, Johan Kinde. Foto: Jürgen Krado
  • -Jag är ingen samlare men självklart har jag alla plattor, säger Tobias Pettersson. Foto: Jerry Prütz
  • Johan Kinde är Lustans motor. Foto: TT
  • 2007 var Lustans lakejer med i Mello. Det gick sådär. Foto: TT

Lustans lakej

I helgen som kommer spelar kultbandet Lustans lakejer i Linköping. Ett band som har en hängiven skara fans där alla är ”deras största fan”. Ett av dessa är Tobias Pettersson.

Lustans lakejer bildades redan 1978, mitt under brinnande punkvåg, men det hade en annan stil och ett annat sound även om musiken kanske lät ganska primitiv och lite punkig till en början, så var det inte dit de ville. Med uttalande som "kläderna är viktigare än musiken" retade de ihjäl punkarna som direkt fick en motpart. Istället skulle man kunna dra paralleller till det brittiska bandet Roxy Music som inte bara klädde sig snygg och sjöng sånger om det ljuva livet, utan även de retade upp mängder punkare med sin eskapism. 1980 fick Lustans lakejer skivkontrakt och ganska snart blev de bandet på allas läppar. Bandets frontman var bara 17 år ung och hette och heter fortfarande Johan Kinde. 1981 spelade de på Grottan i Linköping och de skrevs, felaktigt, om att bandet var klädda i uniform och gjorde Hitlerhälsning.

Sen upptäckt

– Själv upptäckte jag bandet sent och samtidigt med Kent, 1995, men jag fastande direkt, säger Tobias Pettersson som då beskriver sig som bandets största fan men han skyndar sig att tillägga att det tycker samtliga av bandets följare att de är.

– Många av bandets fans är 50 plus och jämnåriga med Johan Kinde som är född 1993. Det tycker ofta att bandet tre första plattor är de bästa men jag vill hävda att den senaste, som kom 2011, är minst lika bra som någon av deras tidigare album.

Ett James Bond- liv

Det som är så tilltalande med "Lustans" är att de erbjuder en egen värld, ett James Bond-liv med fala kvinnor, drinkar och resor till länder där man kan vandra mellan lyxhotellen och casinona. Varje låttitel är en filmtitel eller borde i alla fall vara det eller vad sägs om "Uppdrag i Genève", "Stilla nätter", och inte minst "Man lever bara två gånger". Tobias Pettersson menar även att man kan ta med sig valfri textrad ut i vardagen. Ofta handlar de om tillbakablickar till en tid som till en början verkar glamorös men vid en närmare till är det både falskt och innehållslöst.

Slut vid 23

– Johan Kinde är även mystisk och smått mystisk som person. Vid 23 år var han en föredetting och lade ner bandet. Han gjorde ett uppehåll i fyra år men ingen vet riktigt vad han gjorde. 27 år gammal gjorde han comeback och så där har det hållit på. Ett tag var han tillsammans med Marie Fredriksson och han har gett ut två böcker. De spelade här i Linköping och i Berg 2010 och nu kommer de tillbaka, säger Tobias Pettersson som själv har ett band, Bete Noire som kommer att öppna kvällen. Bandnamnet ger en hint om en koppling till huvudbandet.

– De som kan sin "Lustans" vet. Resten kan få gissa, avslutar han med ett lurigt leende.

Tre favoritlåtar:

1. "Skuggan av ett tvivel"

2. "Fascinerad"

3. "Unga, moderna"