• Sveriges förbundskapten i volleyboll, Johan Isacsson, tog över tränarrollen i LVC inför den här säsongen, och resultaten, de har varit imponerande. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpings Volleyboll Club har tillhört Sverige-eliten under en lång period. Nu går klubben för ytterligare ett SM-guld. Foto: Dennis Petersson
  • Johan Isacsson har lång rutin med både en spelar- och tränarkarriär bakom sig. Han hoppas att volleybollen som sport kan få ett lyft i Sverige. Foto: Dennis Petersson

LVC ångar på med förbundskaptenen vid rodret

"Det är klart vi går för SM-guldet"

Tio vinster på elva matcher, ett minst sagt imponerande facit. Med Sveriges förbundskapten Johan Isacsson som tränare har Linköpings Volleyboll Club stått för en flygande start av säsongen. Laget har hittat rätt i sitt spel, och även om den nya ledaren ogillar att diskutera resultat är målsättningen tydlig, att ta hem SM-guldet. – För mig handlar det inte bara om att vinna mästerskap, jag vill utveckla spelare också.

Efter nio år och tre SM-guld tackade LVC-tränaren Andrew Strugnell för sig. En stor lucka lämnades i ledarstaben, en lucka som klubben fyllde med råge. In kom Sveriges förbundskapten Johan Isacsson, som lyckas kombinerar de båda uppdragen sida vid sida tack vare många arbetstimmar och stort engagemang.

– Ibland krockar det, men oftast pågår klubbsäsongen mellan mitten av augusti till slutet av april, därefter tar landslagssäsongen vid med EM- och VM-kval i maj månad, så det går absolut att kombinera uppdragen. Det krävs mycket jobb, men du lär dig och utvecklas av båda. Ska du bara agera förbundskapten blir du för rostig mellan varven, säger tränare Isacsson.

Styrka - en viktig detalj

Han kom inte till Linköping förrän i slutet av september, när träningssäsongen redan var långt gången. Dessförinnan hade spelarna tränat på egen hand enligt ett välplanerat och utstuderat styrkeprogram, något som den erfarna ledaren värderar högt.

– Styrketräningen, eller "powerträningen", är så pass viktig, så där måste det läggas ner mycket tid och kraft. Det tycker jag generellt att svenska klubbar har varit dåliga på att göra, och så vet jag att det här i Linköping har varit lite si och så med den biten, säger Johan Isacsson och fortsätter:

– Jag tycker att alla spelare faktiskt har svarat upp på den träning och de krav jag har satt. För mig handlar det inte bara om att vinna mästerskap, utan jag vill utveckla spelare också, jag brinner för att göra spelare bättre helt enkelt.

Imponerande rutin

Med en framgångsrik spelarkarriär bakom sig, med bland annat SM-guld och EM-silver i prisskåpet, inledde han tränarkarriären för exakt 20 år sedan. Engagemanget för volleybollen fortsatte, och även i den nya rollen nådde han stora framgångar, både i Sverige och utomlands. Efter ett år hos den grekiska storklubben Orestiada vände skutan hemåt, och då föll valet på LVC och Linköping. Förbundskapten, ja det har han varit de senaste tio åren.

– Valet av Linköping berodde en del på att jag kände för att arbeta närmare hemmet, jag kommer nämligen från Stockholm, men så fanns det också många bra spelare här som jag har jobbat med tidigare, så jag visste vad jag kom till, säger förbundskaptenen. 

"Som en klocka"

Inledningen av säsongen har varit en succé för Linköpingsklubben och alla pusselbitar verkar falla på plats en efter en. Även om den erfarna tränaren inte gillar att diskutera resultaten kan han inte sticka under stolen med att inget annat än SM-guld är målsättningen.

– Jag tycker att vi har fått ut mycket av vårt spel, vi har haft otur med lite skador på sista tiden, men annars har det gått som en klocka. Vi är på god väg, men fortfarande finns det mycket att förbättra, säger Isacsson och avslutar:

– Jag gillar inte att diskutera resultat egentligen, men det är klart vi går för SM-guldet, det har vi alla möjligheter att lyckas med.