• En folkfest med något för alla. Foto: Tommy Pettersson
  • Försäljarna var självklart på plats de också. Foto: Tommy Pettersson
  • På Torget hade en jättelik scen byggts upp. Foto: Tommy Pettersson

Lyckad avspark

Nu är Åtvidabergs 600-års firande i full gång. Själva jubeldagen härom veckan var en riktig folkfest och nu fortsätter firande året ut.

Det är en nöjd och lättat Johanna Johnsson, projektledare för firandet, som lyfter luren för att berätta om själva jubeldagen och vad som händer under resten av året.

 – Det var verkligen en välbesökt folkfest med något för alla om man summerar dagens totala intryck. Det verkar som om folk verkligen tog till sig av alla aktiviteter som erbjöds under dagen. Vad jag vet så gick åt drygt 4 500 bakelser och på kvällen så var det runt 1 200 personer som kom och tittade på Magnus Carlsson, Charlotte Pirelli och Jessica Andersson. Det var ju en del kritik innan och många som tyckte att det var för dyrt men i slutänden så blev det bra och folk verkar ha tyckt att de var bra och värt pengarna, pustar Johanna Johnsson och låter väldigt glad. Men är det jubileum hela året så erbjuds ingen rast eller ro.

Dansbandskväll

Redan den 25 maj så har vi ytterligare an höjdpunkt då det blir dansbandskväll med vinnarna i Dansbandskampen och Svensktoppsfavoriterna Elisas samt ytterligare ett lokalt dansband och ett dragspelgäng. En kväll Johanna Johnsson tror mycket på. Sedan kommer det även att spridas lite kunglig glans över Åtvidaberg då både kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia kommer på besök.

Kunglig glans

– Ja, det stämmer. De kommer hit med anledning av att de besöker vårt län. De var egentligen inbjuda redan till den 4 maj men de tyckte att de var bättre att komma nu den 3 september istället och i samband med sitt länsbesök. Det är visserligen en vardag men det kommer säkert bli väldigt högtidligt och festligt i alla fall. Dessutom så kommer det att bjudas på en åktur i Åtvidabergsbilen, berättar Johanna Johnsson som ännu har bråda dagar och mycket att stå i under resten av 2013 och firandet av Åtvidabergs första 600 år.

Jerry Prütz